Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Musik

  Spotify Business lägger ner – Så här gör du för att ha inspelad musik i kyrkan

  Foto: Spotify

  Spotify har på affärsmässiga grunder beslutat att lägga ner sin musiktjänst för företag ”Spotify Business” från och med den 31 mars 2019. Detta är ett beslut som Svenska Kyrkans inköpsstöd inte har haft möjlighet att påverka trots att det påverkar hur inspelad musik kan användas i församlingar och pastorat.

  Här kan du hitta svar på vad som gäller i fortsättningen.  

  Vad gäller för de som idag har en Spotify Business licens?

  Nuvarande kunder kan använda tjänsten fram till den 31 Mars. Istället erbjuder företaget den nya tjänsten Soundtrack Your Brand  som är enbart för att spela bakgrundsmusik. 

  Viktigt att veta är dock att denna spellista är ”shufflad” så det går inte att själv välja i vilken ordning låtarna spelas Denna tjänst kan alltså inte användas för att framföra låtar till dop, bröllop eller begravning.​

  Om man i andra sammanhang  anser sig ha nytta av SYB och deras bakgrundsmusik-tjänst. Du måste ha 300 låtar i din lista, har du inte det kommer SYB att lägga till låtar så att ni kommer upp i 300 låtar.

  Eventuellt avtal tecknas direkt mellan församling eller pastorat och leverantören och kostar 599 kronor/månad. Det finns inte något ramavtal mellan SYB och Svenska kyrkan.
   

  Kan man använda ett vanlig Spotifykonto för att spela musik i Svenska kyrkan? 

  Nej, detta avtal gäller endast privatpersoner. Privata Spotify får inte användas för att framföra en låt eller sång i offentlig miljö utan får bara användas för "hemmabruk" för vänner. När det gäller hur många vänner som räknas så är det så många som ryms vid en dukning i hemmiljö, cirka 8-10 personer.

  Hur gör man då man vill ha inspelad musik i fortsättningen? 

  Den som vill ha inspelad musik vid dop, bröllop och begravning kan till exempel göra på något av följande sätt:

  • CD-skiva - Det är tillåtet för en privatperson att ta med sig en CD skiva för att spela upp en låt eller sång. CD-skivan måste vara original, och får alltså inte vara en CD någon bränt själv.

  Detta beror på att det lagliga stöd som finns för att bränna en CD för privat bruk inte sträcker sig till att spela upp musik ur den CD:n i gudstjänst eller kyrklig handling. De ”ljudkällor” som kyrkan lagligen får använda vid gudstjänst och kyrklig handling måste vara ”original” och utgivna med upphovspersonernas samtycke. En bränd CD-skiva är inte original utgiven med samtycke.

  • Nedladdad låt från till exempel iTunes – En privatperson kan ladda ner och betala för en låt som används vid t ex ett dop, eller en vigsel eller vid en begravning. En församling/pastorat kan inte ladda ner en låt och använda vid flertalet förrättningar. En förutsättning för användandet av musiken är att upphovsrättsinnehavaren namnges i relation till verket. Detta kan ske i t ex en agenda.
  Idag finns inte något avtal mellan Itunes (Apple) och Svenska kyrkan.

   

  Hur fungerar det med STIM-ersättning?

  Vid köp av CD eller iTunes så betalas denna licens/royalty automatiskt vid köpet och genom vårt centrala avtal med STIM och ger din församling rätten att spela upp musiken offentligt. Kom ihåg att ange titel och kompositör i eventuellt programblad.

  Redaktör och innehållsansvarig
  Ann-Mari Lundholm, Kommunikationsavdelningen
  Uppdaterad
  2019-03-21
  X
  Dokumentid: 1413871- Webid: 29191 - Unitid: 2147483450