Spotify Business lägger ner – Så här gör du för att ha inspelad musik i kyrkan

Foto: Spotify

Spotify har på affärsmässiga grunder beslutat att lägga ner sin musiktjänst för företag ”Spotify Business” från och med den 31 Mars 2019. Detta är ett beslut som Svenska Kyrkans inköpsstöd inte har haft möjlighet att påverka trots att det påverkar hur inspelad musik kan användas i församlingar och pastorat.

Här kan du hitta svar på vad som gäller i fortsättningen.

Vad gäller för de som idag har en Spotify Business licens?

Nuvarande kunder kan använda tjänsten fram till den 31 Mars. Istället erbjuder företaget den nya tjänsten Soundtrack Your Brand  som är enbart för att spela bakgrundsmusik.

Viktigt att veta är dock att denna spellista är ”shufflad” så det går inte att själv välja i vilken ordning låtarna spelas Denna tjänst kan alltså inte användas för att framföra låtar till dop, bröllop eller begravning.​

Om man i andra sammanhang  anser sig ha nytta av SYB och deras bakgrundsmusik-tjänst. Du måste ha 300 låtar i din lista, har du inte det kommer SYB att lägga till låtar så att ni kommer upp i 300 låtar.

Eventuellt avtal tecknas direkt mellan församling eller pastorat och leverantören och kostar 599 kronor/månad. Det finns inte något ramavtal mellan SYB och Svenska kyrkan.

Kan man använda ett vanlig Spotifykonto för att spela musik i Svenska kyrkan?

Nej, detta avtal gäller endast privatpersoner. Privata Spotify får inte användas för att framföra en låt eller sång i offentlig miljö utan får bara användas för "hemmabruk" för vänner. När det gäller hur många vänner som räknas så är det så många som ryms vid en dukning i hemmiljö, cirka 8-10 personer.

Hur gör man då man vill ha inspelad musik i fortsättningen?

Den som vill ha inspelad musik vid dop, bröllop och begravning kan till exempel göra på något av följande sätt:

• CD-skiva - Det är tillåtet för en privatperson att ta med sig en CD skiva för att spela upp en låt eller sång.

• Nedladdad låt från till exempel iTunes – Församlingen eller pastoratet betalar själv kostnaden per nedladdad låt. Det går idag inte att få något avtal mellan Itunes (Apple) och Svenska kyrkan.

Hur fungerar det med STIM-ersättning?

Vid köp av CD eller iTunes så betalas denna licens/royalty automatiskt vid köpet och genom vårt centrala avtal med STIM och ger din församling rätten att spela upp musiken offentligt. Kom ihåg att ange titel och kompositör i eventuellt programblad.

2018-12-03