YouTube-kanal för din kyrka

Allt fler kyrkor i Svenska kyrkan Malmö vill sända live från YouTube istället för Facebook. I dagsläget finns en YouTube-kanal för hela pastoratet, med några få undantag. För att förenkla med behörigheter vid exempelvis livesändning kommer nu de kyrkor som vill, få en egen Youtube-kanal.

Riktlinjer för YouTube-kanalen

Varje kyrka bör ha en-två personer som har huvudansvaret för kanalen. Fler personer kan läggas till som administratörer. För att du ska kunna administrera en Youtube-kanal krävs det att du har ett Google-konto.

Varje kyrkas YouTube-kanal kommer att ha namnet: Kyrkans namn, Svenska kyrkan Malmö och som profilbild används skölden som finns i logotypen.​

Så här gör du för att starta en YouTube-kanal för din kyrka

Skicka ett mejl till kommunikation.malmo@svenskakyrkan.se där du uppger:

• Vilken kyrka det gäller
    • Namn och e-postadresser (Google-konton) på högst två personer som ska vara huvudansvariga för YouTube-kanalen. Här kan du skapa ett Google-konto

Vad händer sedan?

YouTube-kanalen skapas och de personer som har angetts som ansvariga för kanalen kontaktas. Kommunikationsenheten lägger in profilbilden och sedan är kanalen igång.

Administrera din YouTube-kanal

När din YouTube-kanal är skapad finns det en hel del anpassningar du kan göra, bland annat kan du skapa spellistor för att göra det enklare för besökare att hitta rätt.​ Det och mycket mera gör du i YouTube-studio.

Det här kan du bland annat göra i YouTube-studio:

• Få en överblick över aktivitet på kanalen
    • Översikt över dina videor och livestreamar
    • Skapa och hantera spellistor
    • Se statistik för kanalen och dina videor
    • Se och svara på kommentarer för dina videor
    • Lägga till undertexter
    • Anpassa kanalens layout
    • Tillgång till gratis musik och ljudeffekter som du kan använda i dina videor.​

Maria Stålhammar, kommunikatör

2021-03-04