Webbkalendern i CS

Kalenderhändelser på Svenska kyrkan Malmös webbplats.

Alla kalenderhändelser på svenskakyrkan.se/malmo styrs via Aveny. Det är här du lägger in vad som ska visas både på vår webbplats och i mobilappen Kyrkguiden. På den här sidan hittar du information om hur du gör för att en kalenderhändelse ska synas på webben, hur du lägger till en direktlänk till FB eller Youtube i kalendern och andra matnyttiga tips och trix.

Kalenderhändelserna styrs via bokningssystemet Aveny

Alla kalenderhändelserna styrs via Aveny. Det är här du lägger in vad som ska visas både på vår webbplats och i mobilappen Kyrkguiden.

Du som är webbredaktör kan via WebAveny ändra i webbpublicerade kalenderhändelser (se instruktionsvideo och lathund nedan).

Den som är verksamhetsansvarig kan vid bokning bocka i rutan webbpublicering, lägga till en extern notering, händelsetyp och gemensamt ämnesområde.

Öppna verksamheter ska publiceras

Alla öppna verksamheter ska webbpubliceras. Vissa kyrkor vill även publicera körverksamhet och grupper som kräver föranmälan. Det kan man göra, men det krävs att man är tydlig med att skriva in i kalenderhändelsen att föranmälan krävs och till vem man anmäler sig.

Detta måste vara ifyllt i Aveny/WebAveny för att kalenderhändelsen ska visas på webben

Extern notering – skriv inga uppsatser och ingen generell information. Skriv istället kortfattad, väsentlig information som gäller den aktuella händelsen. Lägg gärna till länk till kontaktpersoner och eventuella Facebooksidor eller andra länkar.

Händelsetyp - Du måste välja minst en händelsetyp, annars visas inte kalenderhändelsen på webben och i appen. Ibland måste du välja fler än en händelsetyp eftersom vissa lokala undersidor har en filtrerad kalender som bara visar en viss händelsetyp på en viss plats.

Exempel på kalenderhändelser som behöver flera händelsetyper är öppen barnverksamhet som måste ha både händelsetyp barnverksamhet och mötas & umgås. Det är för att kalenderhändelserna ska visas både i kalendern på barnsidorna och på sidorna för mötesplatser.

De händelsetyper du kan välja mellan är:

• Barnverksamhet
    • Drop-in
    • Gudstjänst & mässa
    • Konst & kultur
    • Kropp & själ
    • Musik & kör
    • Mötas & umgås
    • Skapande & kreativitet
    • Studier & samtal
    • Stöd & omsorg
    • Ungdomsverksamhet

Ämnesområde -  används endast vid större helger som allhelgona, jul, påsk etc. eller om det är frågan om en ren digital aktivitet. Bocka i rätt ämnesområde (ex jul, påsk eller digital aktivitet). Då kommer händelsen med i den nationella kalendern som är filtrerad på det valda ämnesområdet.

Rutan Extern publicering måste vara ibockad

Lägg till en länk till FB-sida eller Youtube i Avenybokningen när ni sänder en kalenderhändelse digitalt. Då kommer länken upp snyggt i webbkalendern och den som vill se sändningen behöver bara klicka på länken i kalenderhändelsen. Mycket användarvänligt. Annars måste man ju gå in på Facebook och söka efter den aktuella kyrkans sida. Här är ett exempel från Husie:

Kalenderhändelse i Content Studio

I stora Aveny ser det ut så här:

FB-länk i Aveny.

Spara och sänd till kalendern Spara din kalenderhändelse i Aveny. Har du stora Aveny kan du också  klicka sedan på Hämta data (en böjd pil bredvid spara-funktionen i Aveny). Då ser du uppe till höger datum och tid för när kalenderhändelsen är exporterad till Content Studio.

​Instruktionsvideos

STORA AVENY: Så får du bokningen att synas i kalendern på hemsidan och i mobilappen Kyrkguiden

WEBAVENY: Så ändrar du extern text, publicering, händelsetyp och ämnesområde

Jenny Wollin, Malmö pastorat