Uppsägning

Reglerna om uppsägning finns i Svenska Kyrkans avtal och i Lagen om anställningsskydd. Om du som medarbetare vill säga upp dig från din anställning ska detta göras skriftligt och blanketten lämnas till närmaste chef.

Uppsägningstid

Om du säger upp dig själv på eget initiativ har du tre månaders uppsägningstid om inget annat har avtalats i ditt anställningsavtal. Om uppsägningen sker på vårt initiativ har du en uppsägningstid på sex månader. Detta beräknas utifrån en anställningstid om minst tolv månader. Om du har varit anställd mindre än tolv månader gäller en månads uppsägning om inte annat avtalats i ditt anställningsavtal.

Uppsägning vid tidsbegränsad anställning

För en tidsbegränsad anställning som är avsedd att pågå längre än 3 månader är uppsägningstiden för såväl arbetstagaren som arbetsgivaren en månad, om inte annat överenskommits.

När arbetsgivaren avslutar en tidsbegränsad anställning under den överenskomna anställningstiden gäller att saklig grund ska föreligga.

Uppsägning vid provanställning

En provanställning kan avbrytas utan särskilda skäl med en månads ömsesidig uppsägningstid. Vill inte arbetsgivaren eller arbetstagaren att anställningen ska fortsätta efter det att prövotiden har löpt ut, ska besked om detta lämnas senast vid prövotidens utgång.

Egen uppsägning

Uppsägningen ska alltid vara skriftlig och lämnas till närmaste chef. Blankett för egen uppsägning hittar du nedan.

Under den sista anställningsdagen ska mobiltelefon, kreditkort, nycklar och passerkort lämnas tillbaka. Detsamma gäller all övrig utrustning som tillhör Svenska kyrkan Malmö. Checklista vid avslut av anställning finns att ladda ner nedan.

Ladda ner
    Blankett för egen uppsägning
    Checklista vid avslut av anställning

Christina Räng, Malmö pastorat