Skyddsombud

Foto: lucadp/Shutterstock

Här får du information om hur skyddsombud utses, vilken roll de har samt en lista över alla skyddsombud i Svenska kyrkan Malmö.

Hur skyddsombud utses

På arbetsställen med minst fem arbetstagare ska det utses ett lokalt skyddsombud (kan även kallas arbetsmiljöombud). Skyddsombudet får utses av en facklig organisation eller av arbetstagarna själva. Ett lokalt skyddsombud är alltså en rättighet som arbetstagarna har, men ingenting som arbetsgivaren kan tvinga fram.

Arbetsgivaren är skyldig att bjuda in skyddsombud att medverka i arbetsmiljöfrågor, till exempel vid planering av verksamhetsförändringar, riskbedömningar och åtgärdsplaner.

Skyddsombudets roll

Skyddsombudet företräder arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor, både individfrågor och frågor som rör hela gruppen. Arbetsgivaren har alltid ansvar för att arbetsmiljön är bra, men skyddsombudets roll är att hjälpa till att vaka över säkerhet och hälsa och att lyfta om något behöver åtgärdas.

Skyddsombud ska delta vid planering av nya eller ändrade lokaler, anordningar, arbetsprocesser, arbetsmetoder och av arbetsorganisation liksom vid planering av användning av ämnen som kan medföra ohälsa eller olycksfall. Skyddsombud ska vidare delta vid upprättande av handlingsplaner enligt 3 kap. 2a §.

Arbetsgivaren ska underrätta skyddsombud om förändringar av betydelse för arbetsmiljöförhållandena inom ombudets område. Chef och skyddsombud blir formella samverkansparter i arbetsmiljöarbetet.

Skyddsombud utses enligt sjätte kapitlet i arbetsmiljölagen och bör inte förväxlas med andra fackliga förtroendevalda som företräder arbetstagarna i arbetsrättsliga frågor.

Skyddsombud utses av en lokal arbetstagarorganisation som är eller brukar vara bunden av kollektivavtal i förhållande till arbetsgivaren. Finns det inte någon sådan organisation, utses skyddsombud av arbetstagarna.

Skyddsombud i Svenska kyrkan Malmö

Ombuden är indelade efter fackförbund. HSO betyder huvudskyddsombud.

Kyrkans Akademikerförbund

Petra Persson​ - S:t Johannes kyrka
    Ragnhildur Jonasdottir - Fosie församling​

Anders Christensson (HSO) - Malmö pastorat