Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Malmö pastorat

  Sjukdom och VAB

  Här hittar du information som är bra att känna till om du blir sjuk och behöver vara hemma från jobbet. Här finns även information om hur du anmäler vård av barn (VAB).

  Om du blir sjuk och måste vara hemma från jobbet finns det några saker som du behöver tänka på. Om du varit sjuk en längre tid, se sidan om rehabilitering.  

  Så här sjukanmäler du dig​

  • Kontakta direkt din närmaste chef.

  Detta gäller både om du inte kommer till arbetet på morgonen eller om du blir sjuk och går hem under dagen. Du har alltid en karensdag, vilket innebär att du inte får någon  sjuklön för den första sjukdagen.

  Läkarintyg behövs efter sju dagar

  • Om du är sjuk längre än sju dagar ska du styrka sjukfrånvaron med ett läkarintyg. Detta är en förutsättningen för att få sjuklön.

  I särskilda fall kan sjukfrånvaro behöva styrkas tidigare än från den åttonde kalenderdagen. Arbetsgivaren ska då skriftligen lämna en sådan begäran till dig.

  När du är sjuk längre än 14 dagar​

  Om du är sjuk längre än 14 dagar prövar Försäkringskassan om du har rätt till sjukpenning. Sjukpenning är den ersättning som Försäkringskassan betalar från och med dag 15.

   

  Sjuk under semester

  • Kontakta direkt din närmaste chef.
  • Du har rätt att avbryta din semester på grund av sjukdom. 
   
  Det innebär att ett avbrott i semestern även kan göras för vård av sjukt barn om din chef godkänner det och Försäkringskassan betalar ut ersättning för VAB, men bara om ni semestrar i Sverige eller i ett annat EU-land. Kontakta löneenheten så att de ändrar de dagar de berör från semester till VAB.

   

  Vård av barn (VAB)

  Då barnet är mellan 8 månader (240 dagar) och 12 år. Som förälder får ni tillsammans vara hemma för vård av barn max 120 dagar per barn och år.  Är barnet över 12år krävs ett läkarutlåtande från första dagen du är hemma för VAB.

   

  Ladda ner blankett
  Sjukanmälan och VAB

   

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Christina Räng, Malmö pastorat
  Uppdaterad
  2022-03-25
  X
  Dokumentid: 757667- Webid: 45457 - Unitid: 12901