Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Malmö pastorat

  Så sänder du gudstjänster och konserter via nätet

  Med anledning av coronaviruset har vi fått många förfrågningar om möjligheten att sända gudstjänster och konserter via nätet. Det är tre viktiga delar du behöver tänka på när du planerar att spela in och sända gudstjänster: juridik, teknik och innehåll. Sammanfattningsvis är det betydligt enklare, ur alla tre aspekter, att först spela in och sedan lägga ut sändningen i stället för att sända live. 

  ​Svenska kyrkan på nationell nivå har sammanställt vad som gäller på sin sida

  Digitala gudstjänster och andakter.

  Där kan du läsa allt om vilka tillstånd som krävs och vad som gäller med upphovsrätt, STIM, sändningstillstånd och liknande.  

  Textning av psalmer med upphovsrätt kräver särskilt tillstånd

  Sammanfattningsvis kan man säga att alla sändningar som innefattar att vi som organisation bestämmer tidpunkten för sändningen omfattas av sändningstillstånd från Myndigheten för press, radio och tv. 

  Sända live via Internet kräver sändningstillstånd

  Det krävs sändningstillstånd från Myndigheten för press, radio och tv för att sända live via Internet, inklusive Facebook och Instagram. 

  Svenska kyrkan Malmö har ett gemensamt sändningstillstånd för samtliga kyrkor  vad gäller webb, Facebooksidor och Instagramkonton. 

  Sändningarna måste betecknas enligt nedanstående: 

  • Sändning från Svenska kyrkan Malmö
  • Sändning från Bunkeflo kyrkaSändning från Fosie kyrka
  • Sändning från Heliga Trefaldighetskyrka
  • Sändning från ​Husie och Södra Sallerups kyrka
  • Sändning från Hyllie kyrka
  • Sändning från Kirsebergskyrkan
  • Sändning från Limhamns kyrka
  • Sändning från ​S:t Andreas kyrka
  • Sändning från S:t Johannes kyrka
  • Sändning från S:t Matteus kyrka
  • Sändning från S:t Mikaels kyrka
  • Sändning från S.ta Maria kyrka
  • Sändning från S:t Pauli kyrka
  • Sändning från S:t Petri kyrka
  • Sändning från Tygelsjö kyrka
  • Sändning från Oxie kyrka
  • Sändning från Västra Skrävlinge kyrka

   

  När du planerar din sändning

   

  Bestäm vad det är du vill säga

  Fundera på vad du vill med er sändning och anpassa innehåll och längd efter målgrupp och kanal. Ett gott råd är att hålla det enkelt och kort när du sänder via sociala medier. Börja med att testa i liten skala. 

  Berätta om att tillställningen livesänds

  I enlighet med GDPR måste besökare informeras om att tillställningen livesänds via Facebook. Det lättaste sättet att informera är att

  1. anslå information vid ingången och inne i kyrkan. Under Nedladdningsbara filer längst ner på den här sidan hittar du ett förslag på hur texten kan utformas. 

  2. informera muntligt att tillställningen livesänds. Det kan med fördel prästen eller den som håller i konserten påannonsera. 

  Inhämta samtycke från samtliga medverkande

  I enlighet med GDPR måste du inhämta skriftligt samtycke från samtliga medverkande. Med medverkande avses här tjänstgörande präst, diakon, musiker, körmedlemmar etc. Besökare behöver inte ge sitt samtycke. Använd gärna samtyckesblanketten nedan.

  Om du ska sända en gudstjänst där själaringning ingår och namn på de avlidna läses upp, måste du informera sorgehusen om detta innan sändning och få deras godkännande. Det samma gäller för namn på döpta och vigda som läses upp under gudstjänsten. Det räcker med muntligt godkännande. 

  Bestäm om sändningen ska sparas eller raderas efteråt

  Det är bra att från början ha klargjort om ni har för avsikt att spara sändningen efteråt eller om den kan raderas. Detta bör framgå av samtyckesblanketten. Om det inte finns särskilda skäl för att spara sändningen kan det vara bra att ha som rutin att radera den inom ett dygn. 

  Sätt mobilen på ett stativ

  Ingen orkar hålla mobilen stilla en längre stund. Därför är det viktigt att ha ett bra stativ till mobilen. Hör av dig till Kommunikationsavdelningen om du har behov av att låna ett stativ.  För sändningar på Facebook rekommenderas horisontellt läge på mobilen. 

  Tänk på ljudet

  Det är viktigt att tänka på att ljudet blir bra. Använd en mikrofon eller mygga så att den som pratar hörs bra. Telefon utan mikrofon tar upp mycket ljud som stör, t.ex. eko eller ventilation. En annan möjlighet kan vara att ta upp ljudet via kyrkans mixerbord. 

  Så livesänder du på Facebook

  1. Kontrollera att kameran och mikrofonen fungerar och att du har en stabil Internetanslutning.

  2. ​Annonsera din live video
   Alla dina Facebook-följare kommer bli underrättad när du går live. Men det är bra om du i förväg meddelar att du kommer sända live.

  3. Öppna Facebook Live
   Klicka på kamerasymbolen i fältet Skapa. Aktivera kamera- och mikrofonåtkomst. Om du aldrig har använt kameran eller mikrofonen på Facebook-appen kommer den att begära åtkomst. Klicka på ”OK” när du blir ombedd. Därefter kan du använda Facebook Live på appen. 

  4. Välj rätt telefonkamera
   Din telefon har en front och en bakåtvänd kamera. Se till att välja den främre kameran för din live stream. Klicka på kamerans ikon i det övre högra hörnet för att växla mellan de två.

  5. Ställ in horisontellt läge genom att välja verktyget Trollspö och sedan Verktyg. Välj horisontellt läge. Se hur du ändrar filmläget via YouTubeklippet: https://www.youtube.com/watch?v=CFTRjS3kV9E&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3jLYjirI1uIU2-xox_dUsO1Bv5cZrhvUlz20xUpMBBleIVmmwzQWko08s

  1. Växla kameran till Live
   Din kamera ställs automatiskt in på ”Normal”. Klicka på ”Live” i nedre vänstra hörnet av skärmen för att aktivera Live-läget. Du är nästan redo att starta live streamen.

  2. Välj vem som ser din live stream
   Bredvid låsikonen längst upp till vänster visas ”Endast mig”. Lämna det så om du gör en testkörning. Annars klicka och ändrar inställningen till ”Offentlig”. Nu kan alla på eller av Facebook se den. 

  3. Skriv en beskrivning för din video (valfritt)
   Du bör skriva en liten text med videon, precis som ett vanligt Facebook-inlägg. Din status kommer att visas ovanför videoklippet, så här är din chans att fånga människors uppmärksamhet. Inkludera information om vad som händer, vem är närvarande, var livesändningen sker.

  4. Använd taggar, plats och känslor (valfritt)
   Bredvid beskrivningsrutan kan du välja att tagga människor, ställa in en plats och lägga till känslor. Använd dessa funktioner för att uppmärksamma din live stream.Det är en bra idé att tagga den plats du live streamar ifrån. Du bör också tagga någon som är inblandad.

  5. Starta live streamen
   Tryck på knappen ”Starta Live Video” … och börja streama! Du får en nedräkning från Facebook, och sen är du live. Din live stream kan hållas i gång i upp till 90 minuter. Därefter stänger Facebook ner det. Så kom ihåg att avsluta sändningen innan det händer.

  6. Engagera dig med dina tittare
   Svara så många kommentarer som möjligt. Det är en bra idé att ha en dedikerad person som svarar på kommentarerna.

  7. Avsluta live streamen
   När du kommer närmare 90-minuters gränsen är det dags att avsluta. Tacka alla dina tittare för att de tittade.

   

  Läs mer om livesändningar på nationell nivås intranätssidor

   

  Nedladdningsbara filer

  Vi söker sändningstillstånd för livesändningar
  Alla livesändningar via webb och sociala medier kräver att vi som organisation har ett sändningstillstånd från Myndigheten för press, radio och tv. Kommunikationsenheten har påbörjat ansökningsprocessen.
  2020-03-30 11:11
  Samtyckesblankett webbsändningar
  För medverkande, icke anställda
  2020-03-18 12:47
  Samtyckesblankett webbsändningar_Anställd
  För medverkande anställda
  2020-03-18 12:46
  200316_Affisch_A3_Livesändning
  2020-03-16 15:56
  Redaktör och innehållsansvarig
  Jenny Wollin, Malmö pastorat
  Uppdaterad
  2020-03-24
  X
  Dokumentid: 1485875- Webid: 45457 - Unitid: 12901