Mark och trädgård

Foto: Christin Sagnér/Svenska kyrkan Malmö

Här hittar du information om hur vi sköter våra markytor och trädgårdar samt vad du själv kan göra för att förbättra din utemiljö.

Vad gör arbetslaget Mark och Trädgård på din arbetsplats?

Vi är fem personer som arbetar med skötseln av grönytor vid församlingshemmen och kyrkor som inte har kyrkogårdar. Varje vecka åker fyra av oss runt på alla ställen och sköter grönytorna. Det kan vara gräsklippning, beskärning, skyffling, skräpplockning. Snöröjning och sandning sköts inte av oss utan av extern aktör.

För att kunna säkerställa säkerheten är vi utbildade i bl a Brandfarliga arbeten, Arbete på väg, Lift, Röjsåg m.m.

Var hamnar allt skräp?

Arbetslaget Mark och Trädgård är måna om att ta tillvara på ris och annat växtmaterial som går till kompostering på kyrkogårdsförvaltningen. Visst material som t ex stammar och grenar placeras på en faunadepå (bo för insekter och andra småkryp), som gynnar den biologiska mångfalden. Med tiden blir det en naturlig del i det vanliga landskapet. Vi skapar även ängar för att gynna den biologiska mångfalden, vilket innebär att vi även minskar på gräsklippning.

Hur får vi bort allt ogräs?

Vi arbetar med att bekämpa ogräs på ett giftfritt sätt. Genom skyffling, men även en metod där vi utsätter ogräset för hetvatten så att cellerna dör i växten.

Inget visset även om det är torrsäsong

Vi har alltmer droppbevattning av rabatter.  ​​

Du kan jobba på utan att vi stör!

Maskinparken består alltmer av eldrivna maskiner - lättare maskiner, inga avgaser och mindre buller.

Välkommen med tips och idéer!

Vi gör även mindre anläggningsjobb (nyanläggning av rabatter, plantering av nya träd, sten- och plattsättning, nya papperskorgar och bänkar etc).

Har du någon idé till att förbättra något så kontakta Malin. Det kan handla om att anlägga nya rabatter, klippa häckar, fixa snubbelkanter på markytor etc.

Arbetsledare Mark och trädgård:
    Malin Mässing, telefon 040-27 95 03

Christin Sagnér, Malmö pastorat