Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Malmö pastorat

  Ledighet och semester

  Foto: Shutterstock

  Här får du information om allt som rör semesterledighet exempelvis antalet dagar du har rätt till och hur semesterdagar och semesterersättning beräknas.

   

  Semesterlagen och kollektivavtal

  Det finns flera olika lagar som reglerar våra möjligheter till ledighet. Utöver detta finns regler i kollektivavtalet kring vissa av ledighetsformerna som innebär att förmånen är mer generös än vad lagen kräver.​

  Semesterlagen ger dig som medarbetare en årlig semesterrätt om 25 semesterdagar. Vårt kollektivavtal är dock förmånligare, vilket innebär:

  • 27 dagar t o m det år du fyller 39 år
  • 31 dagar fr o m det år du fyller 40 år
  • 32 dagar fr o m det år du fyller 50 år

  Så beräknas semesterdagarna

  Semesteråret och intjänandeåret beräknas från 1 januari till 31 december. Eftersom intjänandeår och uttagsår är detsamma kommer du i praktiken att få betalda semesterdagar innan du har tjänat in dem. Detta leder till att i det fall du slutar din anställning, tar tjänstledigt etc, blir du återbetalningsskyldig för de dagar du tagit ut men  i praktiken ännu inte tjänat in. Vid 27 dagars semesterrätt tjänar man normalt sett in ca 2 dagar per anställningsmånad.

  Lämna din semesteransökan i god tid

  Semestern ska förläggas så att medarbetaren får fyra veckors semester under perioden juni – augusti. För att kunna planera verksamheten krävs det att du lämnar in din semesteransökan i god tid. Vi har följande rutin: 

  • 1 mars  - semesteransökan till närmsta chef
  • 15 mars - sammanställning till fackliga organisationer
  • 1 april - huvudsemestern fastställs

  Medarbetare som under intjänandeåret har rätt till mer än 20 semesterdagar med lön, får spara överskjutande semesterdagar till ett senare år. Antalet sparade semesterdagar får vara max 40.  

  Så beräknas semesterdagstillägget

  För varje semesterdag utbetalas ett semesterdagstillägg. Det är baserat på månadslönen och är på 0,605 % av månadslönen per semesterdag.

  Semesterdagstillägget utbetalas i efterhand.

  Ladda ner
  Ledighetsansökan (Word)

  Redaktör och innehållsansvarig
  Christina Räng, Malmö pastorat
  Uppdaterad
  2020-03-04
  X
  Dokumentid: 107342- Webid: 45457 - Unitid: 12901