Använd ditt friskvårdsbidrag

Foto: Shutterstock

Här hittar du information om friskvårdsbidraget: vilka motionsformer som ingår, vem som har rätt till det och hur du får ersättningen utbetald. Här finns även information om friskvårdskedjan Nordic Wellness som Svenska kyrkan Malmö har avtal med.

Friskvårdsbidraget ersätter utgifter för hälsofrämjande aktiviteter

Du vet väl om att du har en förmån som innebär att din arbetsgivare ersätter 2 200 kr av dina utgifter för hälsofrämjande aktiviteter? Friskvårdsbidraget kan användas för olika motionsformer och du kan välja på enstaka aktiviteter/behandlingar eller årskort på gym.

Vilka motionsformer kan jag välja?

Du kan välja på enstaka aktiviteter eller årskort på träningsanläggning. I Malmö pastorat utgår vi från Skatteverkets rekommendationer om skattefria aktiviteter som är godkända som personalförmån. Läs om vilka aktiviteter som är godkända på Skatteverkets hemsida Exempelvis ingår inte start- och medlemsavgifter. Tänk på att för att friskvårdsbidraget ska kunna användas måste syftet vara förebyggande, alltså inte behandling av redan befintlig skada.

Vem kan använda friskvårdsbidraget?

Du som har en månadsanställning på minst sex månader kan använda friskvårdsbidraget så länge anställningen varar. Arbetsgivaren står för 80% av kostnaden, dock högst
    2 200 kr per kalenderår.  ​Timavlönade och medarbetare med kortare anställningstid än sex månader omfattas inte.

Du får ersättning i efterhand när du visar kvitto

Du lägger själv ut pengar för den fysiska aktiviteten som du vill utöva, för att sedan mot uppvisat kvitto få pengar av arbetsgivaren.

Så här gör du för att redovisa enstaka aktiviteter

Fyll i anmälningsblanketten för friskvårdsbidrag. Blanketten ska attesteras av din chef och därefter skickas tillsammans med originalkvitto till löneenheten på kansliet. På originalkvittot ska framgå:

• ditt namn
    • säljarens namn
    • erlagt belopp (moms specificerat)
    • datum
    • giltighetstid

Beloppet utbetalas med ordinarie lön. Du kan totalt få 2 200 kronor utbetalt som friskvårdsbidrag.

Teckna förmånligt träningsabonnemang på Nordic Wellness

Svenska kyrkan Malmö har ett förmånligt avtal med friskvårdskedjan Nordic Wellness som innebär att du kan ha ett träningsabonnemang som löper årsvis där du betalar ca 66 kr/mån (*75 kr/mån) efter att friskvårdsbidraget är avdraget. Kostnaden dras då på din lön varje månad. Det är enkelt och smidigt och du slipper hålla reda på kvitton och att redovisa. *Nya abonnenter betalar 75 kr/mån under första året. Det täcker avgiften för själva kortet.

Abonnemanget gäller på alla Nordic Wellness klubbar i Skåne. Vid träning utanför Skåne tillkommer en kostnad på 20 kr/träningstillfälle.

Provträna innan du bestämmer dig!

Om du är inte är säker på att du vill teckna ett abonnemang kan du provträna i en vecka på valfri klubb. Kontakta den klubb du är intresserad av att träna på. Du hittar alla klubbar här nedanför.

Vill du börja träna på Nordic Wellness?

Kontakta Niclas Sahlin, för information och tecknande av träningsabonnemang.

Här finns Nordic Wellness

Kontaktuppgifter och adresser hittar du på: https://nordicwellness.se/vara-klubbar/

Nordic Wellness hemsida
    Skatteverkets lista på godkända aktiviteter

Har du frågor om friskvårdsbidraget?

Hör gärna av dig till någon av hälsoinspiratörerna:

Katarina Sander 040-27 94 59
    Maria Stålhammar 040-27 92 89