Filma med mobilen

Foto: Unsplash

Här får du information som kan vara bra att känna till när du ska filma med mobilen.

Verktyg och appar

iMovie

Imovie är en filmredigeringsapp för dig som har iphone. Här kan du klippa, ljudsätta och lägga på effekter i din film.

Clipsk

Svenska kyrkan har sedan 2019 licensavtal med Clipsk (Clipsk.se) som är en grafikapp för Iphone iOS. Med Clipsk kan du lägga på grafik, text och undertextning till din film.

Så här skaffar du licens och appen Clipsk (länk till sida på nationell nivå)

Den här utrustningen kan du låna

På kommunikationsenheten kan du låna:
    Mygga (mikrofon) finns både trådlös och med sladd
    Bordsstativ
    Golvstativ
    LED-lampa​​​

Hjälp att komma igång?

Vill du ha hjälp att komma igång med att filma med mobilen är du välkommen att kontakta oss på kommunikationsenheten.

Livestreama på Facebook

Har du problem med att bilden vänder sig fel när du livesänder?

Det beror på att Facebook är förinställt på att man ska sända stående men det vill man oftast inte eftersom film blir bäst att ses i liggande format. Så här gör du: när du har valt "Live" och innan du placerar mobilen på stativet, skriv in vad filmen handlar om och sedan vänder du kameran till liggande, placerar den på stativet och startar din sändning.​

Testa att filma live på facebook utan att alla ser

Du kan prova att livesända utan att visa för alla andra. Välj alternetivet "Bara jag".

Tillgänglighetsanpassning

Från och med den 23 september 2020 ska videofilmer som offentlig sektor publicerar vara tillgänglighetsanpassade. Det innebär att det ställs krav på att filmer som publiceras ska ha undertextning och syntolkning. Svenska kyrkan är ingen offentlig myndighet och omfattas inte av kravet. Men det är en rekommendation att följa det.

Enligt de officiella webbriktlinjerna för webbplatser i offentligt sektor är rekommendationerna för tillgänglig video:

• Använd gärna video
    • Använd undertexter
    • Erbjud syntolkning eller se till att viktig information framgår av ordinarie ljud.
    • Erbjud översättningar (till exempel till svenskt teckenspråk) vid behov.
    • Använd videospelare med bra tillgänglighet.
    • Begränsa blinkande för att inte orsaka krampanfall.
    • Ställ krav på tillgänglighet när ni upphandlar videoproduktion.
    • Planera produktionen med hänsyn till tillgänglighet.​

Filma med mobilen - tips från nationell nivå​​

Maria Stålhammar, kommunikatör 040-27 92 89

2020-04-22