Checklista ledighet/frånvaro

Foto: Magnus Aronsson/IKON

Inför ledighet eller om du av någon anledning kommer att vara frånvarande från ditt arbete, exempelvis vid sjukdom, behöver du vidta följande åtgärder. Vid sjukdom ber du din chef/arbetsledare om hjälp.

Hänvisning

Telefonväxel
    Använd webben eller appen Touchpoint+ som finns att ladda ner via hubben eller appstore.
    Mer information hittar du på sidan Telefoni Telia Touchpoint

Lägg in ett frånvaromeddelande i din e-post.
    Mer information hittar du på sidan E-post

Posthantering

Bestäm vem som går igenom och eventuellt åtgärdar din inkommande post.

Fakturahantering

Någon måste godkänna/attestera fakturorna under ledigheten. Instruktion för hur man lägger in frånvaro och ersättare i WebAveny finns på sidan Manualer

Kvitton
    Om du har kvitton, följesedlar etc som ska bifogas fakturor, lämna in dessa innan din semester. Fakturor betalas inte utan dessa underlag varför dröjsmålsränta, inkassokostnader etc tillkommer om underlagen inte är inlämnade i tid.

Beslutsattesträtt
    Om du är attestberättigad måste du tillfälligt överlämna din beslutsattesträtt till din vikarie.
    Ladda ner blankett: Tillfälligt överlämnande av beslutsattesträtt

Tidrapportering

Om du är ledig över ett månadsskifte måste du godkänna din tidrapport innan du påbörjar din ledighet.

Lönehantering för dig som är chef
    Inför löneutbetalning under semestermånaderna behöver det alltid finnas någon på plats som har behörighet att godkänna löneunderlag och attestera banklistan. Deadlines för löneadministration: 4:e ska anställda vara klarmarkerade och den 8:e ska attest vara klart. OBS! 8:e är sista dag för manuella inlämningar.

Tänk på att delegera attester när du har semester, det görs i HRM under personliga inställningar. Meddela löneservice vem som ska godkänna löneunderlag, attestera banklistan med mera, när du har semester.
    Här hittar du kontaktuppgifter till Löneservice

Behörighet IT-system

Om någon ska vikariera för dig, behöver denne person behörighet till de system som krävs för att utföra arbetsuppgifterna.
    Mer information om hittar du på sidan IT-system

Larm och passerkort

Nya kort eller förändringar behöver beställas i god tid. Ändringar från 15/7 till 15/8 behöver inkomma senast 8/7.

Övrigt

Var extra uppmärksam när många i organisationen är lediga. Ex under sommarsemestern.

Bluffakturor
    Brukar vara vanligt under semestertider. Tänk på att vara uppmärksam och inte godkänna fakturor som inte beställda.

Skräppost
    Skräppost skickas ut hela tiden, ibland i ett försöker lura mottagaren att t.ex. att klicka på en skadlig länk. Följ INTE uppmaningen i meddelande du får om du är tveksam. Vid osäkerhet kan du kontrollera Svenska kyrkans varningslista: https://internwww.svenskakyrkan.se/kanslistod-support/nyhetsbrev-och-varningslistan

Anki Bondesson, Malmö pastorat
    2022-06-30