Bönepaket - 10 sätt att be

Bönepaketet är ett bönematerial framtaget av stiftet i Rochester, England. Det består av tio olika foldrar som på ett enkelt sätt förklarar tio olika sätt att be på.

Bönepaketet innehåller även foldern ”Reflektion över bönen” som syftar till att uppmuntra till vidare andlig utveckling genom reflektion över vad man upplevt i bönen.​

"Att be är att öppna sitt hjärta
    och sina sinnen ... ett personligt kärleksmöte med Gud."

Citat av Thomas Green i boken Opening to God - A guide to Prayer, 2006. Ave Maria press

Om bönen

Bönen finns i hjärtat av kyrkan, i hjärtat av våra liv.
    Bön är att vara närvarande i nuet. Om vi håller fast vid bönen kommer känslan av Guds närvaro i våra liv att växa. Då kan vi börja leva och på riktigt prisa “Ditt rike… här på jorden såsom i himmelen.”

Varje person har sitt unika sätt att be på. Det finns inga rätt och fel. Men för dig som söker efter ett (nytt) sätt att be eller du som behöver inspiration när Guds röst och närhet verkar ha tynat bort, har Susanne Carlsson, stiftsrådgivare för andlig fördjupning i Rochester, England tagit fram ett bönepaket som förhoppningsvis kan erbjuda dig vägledning och en varsam knuff i rätt riktning.

Det finns många olika sätt att be på. Vi är väl medvetna om att det är svårt att kategorisera bön. Bönepaketet gör inte anspråk på att vara uttömmande.. Inte heller behöver du använda alla dessa foldrar på en och samma gång. Välj, anpassa och skräddarsy ditt paket utifrån din kyrkas och din grupps behov.

Bönepaketet - tio olika sätt att be

Bönepaketet består av tio olika foldrar som på ett enkelt sätt förklarar tio olika sätt att be på. Bönepaketet innehåller även foldern ”Reflektion över bönen” som syftar till att uppmuntra till vidare andlig utveckling genom reflektion över vad man upplevt i bönen.

• Be för det som oroar dig
    • Gud i min vardag
    • Lyssna till gud i tystnad och stillhet
    • Använd bilder och symboler i bönen
    • Använd din kreativitet i bönen
    • Be med musik
    • Be med Bibeln - Lectio Divina
    • Be med Bibeln- Använd fantasi i bönen
    • Be med dina fem sinnen
    • Reflektion över bönen

Så använder du Bönepaketet

Oavsett vilka foldrar du väljer att arbeta med rekommenderas att du börjar med foldern Lyssna till Gud i stillhet och tystnad eftersom den ligger till grund för övriga sätt att be.
    Be dina deltagare att ta med sig papper och penna till varje träff. Uppmuntra dem gärna att föra dagbok över sina upplevelser av bönen och hur användbart de tycker att det aktuella bönesättet är. Bön kräver ofta övning innan den blir en naturlig del av livet –det gäller att ha tålamod.

Introduktion av ett bönesätt (tidsåtgång 90 minuter)

• 30 min presentation av bönesättet
    • 30 min bön
    • 30 min delande i mindre grupper. Delandet är frivilligt. Avgör om det passar just din grupp.

Hemuppgift - varje deltagare får i hemuppgift att utifrån foldern öva detta sätt att be på till nästa gång gruppen träffas.

Be som du kan,
    inte som du inte kan