Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Malmö pastorat

  Bilder och fotografering

  Foto: Pixabay

  Här hittar du information om hur du ska hantera bildmaterial och vad som gäller vid publicering av bilder samt om var du kan hitta bilder i ditt arbete. Här finns också information om vad som gäller vid fotografering.

   

  Bilder och rättigheter

  Vid all användning av bildmaterial är det alltid viktigt att komma ihåg att ta reda på om och hur du får använda bilden eller fotografiet. Du måste dels tänka på vem som har tagit bilden, dvs äger rättigheterna och dels på vad bilden visar för motiv. Är det en person som syns tydligt behövs ett medgivande. Är det ett konstverk kanske du behöver konstnärens medgivande.

  Ange fotograf

  Det är viktigt att ange vem som har tagit fotografiet eller vem som är upphovsman till bilden. Om du fotograferar i tjänsten har Svenska kyrkan nyttjanderätt till dina bilder men du har fortfarande rätt att med namn anges som fotograf. 

  Fotografering i tjänsten 

  Om du fotograferar i tjänsten har Svenska kyrkan nyttjanderätt till bilderna men du som fotograf/upphovsman har fortfarande rätt att anges med namn.

  Personbilder

  Ska du fotografera en eller flera personer där det går att utläsa identiteten, behöver du enligt Dataskyddsförordningen ett samtycke/medgivande om att få lagra och använda bilden. Är personen under 18 år krävs samtycke/medgivande från vårdnadshavaren. 

  Läs mer:
  Blankett för medgivande vid publicering av bilder

  Personalbilder

  Svenska kyrkan Malmö använder porträttbilder på medarbetare bland annat i anslutning till kontaktinformation på hemsidan för Svenska kyrkan Malmö. Även här gäller Dataskyddsförordningen.

  När du som anställd blir fotograferad får du ta ställning till om du tillåter att bilden får lagras och användas av Svenska kyrkan Malmö. I samband med fotografering får du skriva på en blankett om samtycke/medgivande. Som medarbetare har du rätt att få tillgång till bilder av dig själv och du kan även när som helst meddela att du inte längre vill att dina bilder ska finnas kvar i vårt bildarkiv. 

  Inte tillåtet att använda bilder utan tillstånd från fotografen

  Enligt Upphovsrättslagen får du inte använda en bild utan tillstånd från fotografen. Har du fått tillstånd måste du uppge vem som har tagit bilden (fotografen har rätt att få sitt namn angivet i samband med att bilden publiceras).

  TÄNK PÅ! Att ladda ner bilder från internet och publicera dem offentligt utan tillstånd från bildens upphovsman är förbjudet. Olagliga nedladdningar går att spåra och det finns en hel del företag som sysslar med att spåra dessa nedladdningar. Den som olagligt laddar ner bilder och använder dessa kan bli skadeståndsskyldig. 

  Var hittar jag bilder att använda?  

  Bildarkiv Svenska kyrkan Malmö 

  Kommunikationsenheten ansvarar för Svenska kyrkan Malmös bildarkiv. Här lagras porträttbilder på alla anställda, pressbilder, verksamhetsbilder, bilder på våra kyrkor och församlingshem och köpta bilder. Kontakta kommunikationsenheten om du behöver få tillgång till dessa bilder.

  Bilddatabas IKON

  Svenska kyrkan har en gemensam bildbank där du kan söka på ett stort antal bilder och där det framgår för varje bild hur den får användas. Här hittar du snabbt och lätt - och helt gratis - bilder med hög kvalitet till kyrkans webbplats, kyrkoblad, affischer eller annat du producerar i din kyrka. I Ikon finns över 12 000 bilder av olika slag. 

  Läs mer:
  Inloggning bilddatabas IKON 
  Information om bilddatabasen IKON (länk till nationell sida på intranätet)​

  Bilddatabas Shutterstock

  Svenska kyrkan Malmö har avtal med bilddatabasen Shutterstock dit informatörer och kommunikatörer i pastoratet har ​användarbehörighet till. Kontakta din närmaste informatör/kommunikatör om du vill ladda ner en bild från Shutterstock.com.

  Creative commons – fotografen förser sina bilder med egna licenser 

  Creative Commons är en form av licenser som en upphovsman själv kan förse sina skapade verk med. Tanken är att den ordinarie upphovsrätten då inte längre ska gälla, utan ersättas av de CC-licenser som upphovsmannen har valt. Det är bara digitala bilder som kan förses med CC-licenser och det måste framgå i filinformationen att CC-licens gäller för bilden.

  Läs mer:
  creativecommons.se 

  Bildbanker med fria bilder

  Det finns en uppsjö av bildsajter på webben där bilderna är fria att ladda ner. Tänk på att även om bilderna är gratis, är det schysst att ange fotografens namn och/eller bildbankens namn. Här är några förslag på gratis bildbanker:

  Pixabay.com
  Unsplash.com
  Wunderstock.com

  Svenska kyrkans bildpolicy

  Svenska kyrkans bildpolicy består av tre delar; riktlinjer till externa fotografer, hur vi väljer och producerar bilder internt och vad vi ska tänka på kring val av bilder till webben. 

  Läs mer:
  Om Svenska kyrkans bildpolicy (länk till nationell sida på intranätet)​

  Kontaktpersoner

  För frågor om medgivandeblanketter och GDPR kontakta:
  Linda Nilsson, assistent 040-27 90 03

  För frågor om fotografering och innehållet på bilddatabasen IKON kontakta: 
  Jenny Wollin, kommunikatör, 040-27 91 59

  För frågor om inloggning till bilddatabasen IKON kontakta:
  IT-enheten, 040-27 90 50

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Maria Stålhammar, Malmö pastorat
  Uppdaterad
  2020-02-13
  X
  Dokumentid: 1275107- Webid: 45457 - Unitid: 12901