Ett fel uppstod.

IT-system

VPN för klienter

VPN-klienten är ett sätt att nå Kyrknätet även hemifrån, eller på mindre kontor utan fast anslutning till Svenska kyrkans interna nätverk. Programmet som används heter Pulse Secure. Programmet fungerar bra i Windows 7, 8 och 10 (64-bit). Det fungerar även på macOS 10 (64-bit)

Kyrknätets VPN-klient kräver att du har ett giltigt antivirusprogram, och supporteras i dagsläget fullt ut i Windows 7 och Windows 10.

Första gången du loggar in går du till webbsidan: https://secure.svenskakyrkan.se , där du skriver in ditt "dos-id" (bokstäverna SK, följda av siffror, exempel SK123456), samt en kod från din lösenordsdosa, och klicka på Logga in.

• Har du en dosa med bara en knapp (där du inte matar in din pinkod i dosan) lägger du till din pinkod efter de sex tecknen som visas i dosan. Ex: 82h6a61234.
    • Har du en dosa där du matar in pinkoden på själva dosan anger du bara de sex tecken som visas.
    • Har du en "mobildosa" så startar du applikationen i telefonen/läsplattan, anger din pinkod där, och matar sedan in de sex siffror som visas på telefonens/läsplattans display.

Vanliga frågor och svar om hur du använder din lösenordsdosa.

Den första gången man går denna väg måste man installera ett par tillägg i webbläsaren, och tillåta att köra de program som krävs för VPN-anslutningen. Klicka "Tillåt", "Kör", "OK" och så vidare på alla de rutor som kommer upp.

Först kommer klienten att kontrollera att din dator uppfyller säkerhetskraven (komponenten Host checker). Den kontrollerar att du har ett giltigt antivirusprogram installerat på datorn, samt att du har ett godkänt operativsystem. Svenska kyrkan har avtal med F-secure, och deras antivirusprogram fungerar tillsammans med VPN-klienten, men det skall gå bra med samtliga program som du hittar i den fullständiga listan. Klicka här för en fullständig lista över kraven. Observera att det ibland kan dröja ett par dagar innan en ny version av en tidigare godkänd antivirusklient känns igen av VPN-klienten.

När alla installationer gått klart skall det se ut enligt bilden nedan, och du bör vara ansluten mot Kyrknätet.

För att se detaljer om anslutningen kan man klicka på Pulse Secure ikonen nere till höger, vid klockan, och välja "Open Pulse Secure". Om du vill testa anslutningen så kan du prova att surfa till sidan: http://statistik.svenskakyrkan.se, som bara går att nå från en Kyrknätsanslutning.

När du är ansluten så ska du se en liten ikon nere i högra hörnet vid klockan som ser ut som ett S. För att koppla ifrån så klickar du på den och väljer "Exit".

Nästa gång du vill ansluta dig till Kyrknätet kan du använda den genväg som lagts till i Start-menyn på din dator, programmet heter Pulse Secure.

Om installation/uppdatering via webbsidan av någon anledning inte skulle fungera kan man gå in i kontrollpanelen -> Program och avinstallera alla Pulse-program. Prova sedan på nytt genom att surfa in på https://secure.svenskakyrkan.se. Fungerar det fortfarande inte ringer ni Kanslistöd på 018-16-97-00, knappval 3.

Markus Andersson, IT-system
    2017-06-15