Så använder du samtycken

Det finns två dokument för samtycken. En blankett för samtycken som ska gälla nationellt och en mall för samtycken som ska gälla stift eller församling. På den här sidan hittar du instruktioner för hur du kan använda respektive dokument.

Mallen respektive blanketten fungerar vid nya produktioner men kan också användas för att inhämta samtycke för befintliga bilder, filmer och ljudupptagningar. I instruktionerna nedan nämns bild som exempel.

Mall för samtyckesblankett på lokal nivå​

Här hittar du mall för samtyckesblankett på lokal nivå

Så här fyller du i mallen:

• Fyll i de gulmarkerade fälten med din enhets lokala information.
    • Fyll i samtyckets nummer i rutan längst upp till höger på blanketten, enligt din enhets system. Ett förslag är att du fyller i dina initialer och datum. Om du fyller i mer än en blankett samma dag sätter du -02, -03, -04 osv som löpnummer efter datumet. På det sättet är det minimal risk att två samtycken får samma nummer.
    • Fyll i bildnummer i rutan näst längst upp till höger på blanketten, enligt det nummer som bilden har i kameran så blir tydligt vilken/vilka bilder samtycket gäller.
    • Ge personen som ska vara med på bild eller i inspelningen möjlighet att  läsa igenom texten om sina rättigheter på blankettens första sida och be sedan hen ta ställning till de tre följande frågorna som handlar om:

- i vilka kanaler ​och i vilket sammanhang som bilden/inspelningen får användas

- om personens namn får publiceras i samband med bilden/inspelningen

- om bilderna får användas av andra enheter i Svenska kyrkan. Om bilderna får delas till stift och församlingar så bygger vi snabbare upp en bildbank med fler bilder och större variation.

- om bilden/inspelningen får användas i marknadsföring (det vill säga reklam för Svenska kyrkans verksamheter som kostar pengar).

• Be personen underteckna blanketten och fylla i kontaktuppgifter.

Klart! ​

Spara bilder och ifylld samtyckesblankett enligt din enhets rutiner.

Samtyckesblankett för bilder som ska användas nationellt

Här hittar du samtyckesblankett för nationell användning, och för kyrkokansliet

• Fyll i samtyckets nummer enligt följande system: dina initialer och datum. Om du fyller i mer än en blankett samma dag sätter du bara -02, -03, -04 efteråt
    • Fyll i bildnummer enligt det nummer bild har i kameran

- i vilka kanaler ​och i vilket sammanhang som bilden/inspelningen får användas

- om personens namn får publiceras i samband med bilden/inspelningen

• Be personen underteckna blanketten och fylla i kontaktuppgifter.

Klart!

Ladda upp bilder i nationella Ikon

Om du fotograferat ska du göra ett urval av vilka bilder som du vill använda och ladda upp dessa bilder i Ikon tillsammans med det inskannade samtycket.​ Observera att du måste vara inloggad för att se "Ladda upp-knappen" i Ikon.

Behöver du lite hjälp på traven första gången som du hanterar en samtyckesblankett? Välkommen att höra av dig till Ikon på: ikon@svenskakyrkan.se

Margareta Furberg, Kommunikationsavdelningen
    2020-03-04