Hur anmäler jag?

Den som i kyrkans verksamhet får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd är skyldig att genast anmäla detta till socialnämnden. Men hur går detta till?

Till vem ska jag anmäla?

Du måste anmäla till sociala myndigheter omedelbart om du får kännedom om saker som kan innebära att en mindreårig far tilla.

Anmälan görs till socialtjänsten i den kommun där barnet bor. Den kan göras

• telefonledes
    • skriftligt via brev
    • skriftligt via e-post
    • skriftligen via fax.

Du kan få stöd och hjälp med anmälan av kyrkoherden i din församling.

När ska jag anmäla?

Får du kännedom om något som du tror kan innebära att socialnämnden behöver ingripa ska du anmäla. Socialnämnden gör sedan en bedömning om de går vidare. Är du osäker om det finns skäl till att anmäla kan du vända dig till din församlings kyrkoherde som ansvarar för att rutiner kring tystnadsplikt och anmälningsskyldighet följs.

Observera att du inte behöver var helt säker att ett barnet far illa, utan det räcker med en misstanke. Det är socialnämndens ansvar att göra bedömningen om misstanken är stark nog för att de ska ingripa.

2020-02-24