Ett fel uppstod.

Ekumenik och kyrkosamverkan

Ekumenik handlar om relationer mellan kyrkor och olika kristna samfund på alla nivåer.

På de här sidorna kan du kortfattat läsa om hur vi i Svenska kyrkan arbetar nationellt, europeiskt och globalt med ekumenik och kyrkosamverkan. Du kan också läsa om Svenska kyrkans arbete med religionsmöten.

Svenska kyrkan - en del av den världsvida kyrkan

Det ekumeniska arbetet sker dels direkt med olika kyrkor, dels genom olika ekumeniska organisationer.

• Globalt, med medlemskap bland annat i Lutherska världsförbundet (LVF) och Kyrkornas världsråd (KV).
    • I Europa, där Svenska kyrkan är medlem och delaktig i arbetet exempelvis genom Konferensen för europeiska kyrkor (KEK) och inom Borgågemenskapen.
    • I Sverige, där Svenska kyrkan till medlemstalet är den största kyrkan i Sveriges kristna råd men en medlemskyrka bland andra i arbetet. ​

Foto: Mikael Stjernberg/SKR

Ur Kyrkoordningen om ekumenik och religionsmöte

Skapad: 2020-06-16 11:44:00

"Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan och har en kallelse till kyrkans synliga enhet. Utifrån kyrkans tro på Gud som skapande, upprättande och livgivande i hela världen, är den vidare ekumeniska kallelsen att verka för kyrkans enhet, mänsklighetens gemenskap och världens helande, samt att söka Guds tilltal i mötet med varje människa oavsett religiös tradition."

Läs Kyrkoordningen på svenskakyrkan.se (pdf)

Nyheter om ekumenik och kyrkosamverkan

Interreligiöst samtal om begravningsfrågor med kulturminister Amanda Lind

Hur hanterar olika trosriktningar och samfund begravningsfrågor under coronapandemin, och hur påverkas församlingarnas sorgearbete relaterat till död och begravning under pandemin? Ett samtal via Zoom med representanter för olika samfund.
    2020-06-11 09:09
    Kyrkornas världsråd flyttar generalförsamlingen
    2020-06-05 07:27
    Andlig retreat på nätet - läs på ekumenikbloggen