Årsredovisning och verksamhetsuppföljning

Hur förhåller sig årsredovisningen och verksamhetsuppföljningen till varandra?

Årsredovisningen avser den externa redovisningen. Detta innebär att den redovisar församlingens/pastoratets resultat och ställning för att beskriva helheten. Årsredovisningens innehåll och form regleras i årsredovisningslagen (ÅRL 1995:1554).

Verksamhetsuppföljningen är en del av församlingens/pastoratets internredovisning som möjliggör uppföljning av verksamhet och ekonomi på verksamhetsnivå. Behovet av verksamhetsuppföljning kan ses mot bakgrund av kyrkorådets uppgift att: ”uppmärksamt följa de frågor som kan inverka på församlingens ekonomiska ställning” (KO 4:6) samt kravet på ”god ekonomisk hushållning” (KO 47:1).

Verksamhetsuppföljningens innehåll och form finns inte reglerat i kyrkoordningen (KO). Genom kravet på upprättande av en plan för verksamhet och ekonomi (KO 47:5) förutsätter emellertid kyrkoordningen att planen även följs upp, det vill säga att det sker en verksamhetsuppföljning.

2021-11-16