Volontärstöd

Vagn med kaffe

Vagn med kaffe Foto: Johannes Frandsen

I samband med att det nya coronaviruset sprids i Sverige ökar efterfrågan på volontärer. Här finns stöd och råd kring samarbetet med volontärer i församlingen.

3 tips till dig som vill börja rekrytera fler volontärer

1. Avsätt tid!
      Det tar mer tid än man tror i början, det är mycket mejlande, kontaktskapande och annonserande. Se till att du har mandat från din chef, du behöver få lägga tid på detta.
    2. Var inte ensam!
      Du bör inte vara ensam i detta, det blir väldigt tungrott då. Mina närmaste kumpaner är diakonen och kyrkoherden, vi har alla tre har gått utbildningen ”Att leda ideella” på Sigtuna folkhögskola, så vi har en bra bas att stå på.
    3. Bilda en arbetsgrupp!
      Skaffa en ideell arbetsgrupp och ha regelbundna möten! Vår grupp består av mig, diakon, kyrkoherde samt tre redan etablerade volontärer.

Tipsen kommer från Sandra Malmborg, diakoniassistent i Färingsö församling. Läs hela intervjun på Ideellt forums webbplats

Avtal med volontärer

Det är viktigt med tydlighet i samarbetet med volontärer. Här finns ett förslag på avtal att skriva kring tystnadsplikt och försäkring, som du kan använda dig av.

Ladda ner avtalet för volontär (word)

Susanne Gorne, Kommunikationsavdelningen
    2020-09-02