Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Diakoni

  Sverige mellan stolarna

  Sverige mellan stolarna

  Sverige mellan stolarna Illustration: Sara Olausson

  ”Du är den första jag pratar med på tre dagar, Hostar blod, Tack syster, för att du såg mig.” Rubrikerna är från boken ”Sverige mellan stolarna. Berättelser om utsatthet. Om människor och möten i Svenska kyrkans diakoni”, utgiven av Kyrkokansliet, Uppsala.

  – Berättelserna ger en bild inte bara av diakoni och diakonernas roll, utan också av Sverige idag. Att läsa dem är att få en drabbande bild av Samtidssverige och att svårigheter är såväl tidsbundna som tidlösa, säger Miriam Hollmer, projektsekreterare för projektet Diakoni och välfärd där boken ingår. 

  Från början var berättelserna tänkta som underlag i arbetet med en vägledning för diakoni i projektet, men det blev snart klart att de hade en helt egen bärkraft. Det är främst diakoner som berättar, men en del berättelser kommer från människor som själva har sökt sig till Svenska kyrkans diakoni. Ett 60-tal berättelser om utsatthet och diakoni har kommit med i boken.

  – Några berättar om människor som hamnar mellan stolarna i de trygghetssystem som finns, men de flesta visar hur vi var och en kan hamna vid sidan av det vanliga livet på olika sätt - genom arbetslöshet, sjukdom eller stora påfrestningar.

  – Betydelsen av det medmänskliga mötet blir så oerhört tydlig i berättelserna och jag blir mycket berörd av det som boken förmedlar om stöd och möten med människor som har det svårt. En del frågor finns det helt enkelt inga lätta svar på och jag känner respekt för att de diakoner som berättar uttrycker både styrka och ödmjukhet, säger Miriam Hollmer.

  De flesta har skrivit anonymt och utan att ange närmare markörer som kan identifieras. Vi har emellertid tagit bort, ändrat och blandat vissa detaljer ytterligare för att göra berättelserna än mer anonyma. Vår strävan har dock varit att texterna ska förbli så autentiska som möjligt, förklarar Miriam Hollmer.​

  Längst bak i boken finner du också några frågor som kan inspirera till samtal om diakoni. Berättelserna i denna bok speglar olika sammanhang och situationer och kan fungera som utgångspunkt för samtal och reflektion i medarbetarlaget. ​

  Strategiskt tänkande om diakoni

  Berättelserna är en del av satsningen på strategiskt tänkande kring diakoni och kyrkans roll som samhällsaktör i projektet Diakoni och välfärd. Hur kan diakonin i Svenska kyrkan utvecklas och vad ska vårt bidrag till välfärden vara? Syftet är att ta fram vägledningar för diakoni och välfärd som stöd i församlingarnas arbete.

   

  Filer för nedladdning
  X
  Dokumentid: 1304230- Webid: 37984 - Unitid: 2147483410