Jourhavande präst

Jourhavande präst nås via kanalerna telefoni kl 21-06, chatt sön-tors kl 20-24 och digitalt brev.

Jourhavande präst på nätet lanserades 1 september 2014 och är en viktig del av Svenska kyrkans närvaro på webben. Detta har beslutats av kyrkomötet och är en uttalad önskan från stiften att vidareutveckla jourprästverksamheten efter de goda erfarenheter man har av samverkan kring telefonsjälavården.

Samordnare för verksamheten är Gunilla Löf Edberg och biträdande samordnare är Nina Sagovinter börjar 1 januari 2020.

Jourhavande präst nås via tre kanaler - telefoni, chatt och digitalt brev

Jourhavande präst på nätet är en viktig del av Svenska kyrkans närvaro på webben. Sedan chatten lanserades 2014 har antalet ökat stadigt år efter år. Detta har resulterat i att ytterligare satsningar har gjorts för att möta den ökande efterfrågan. Bland annat öppnades chatten en dag till och fler präster rekryterades. Förra året var antalet chattar 10 948, det kan jämföras med 2015 då det blev 3 092 samtal.

Så når du Jourhavande präst

När det gäller chatten, som är öppen söndag till torsdag mellan klockan 20 och 24, går man in på www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast. Om många vill chatta samtidigt kan man hamna i kö. När man skrivit färdigt avslutas chatten. Ingenting av det man skrivet eller det som prästen svarat sparas.

När det gäller det digitala brevet går man in på www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast och skapar ett användarnamn och lösenord. Sedan bekräftas lösenordet och man skriver sitt brev och skickar det. För att läsa prästens svar loggar man in med samma användarnamn och lösenord. För varje nytt brev man skickar måste ett nytt användarnamn och lösenord skapas. Svar kan man sedan hämta inom 24 timmar från det att brevet skickades och det finns kvar i 15 dagar om man inte själv väljer att ta bort det.

Kanalen telefoni nås via 112. Varje år kopplar SOS-alarm cirka 100 000 samtal till Jourhavande präst.

Jourhavande präst är en del av Svenska kyrkans själavårdserbjudande

Prästen har absolut tystnadsplikt och varken brev eller chattar sparas. Allt försvinner efter avslut. Likaså kan ingen lyssna på, vad som sägs i telefon.

Jouren är gratis och öppen för alla, troende såväl som icketroende, medlem såväl som ickemedlem.

2019-10-09