Äldre

Foto: Alex Giacomini

Under tiden då coronaviruset sprids i Sverige påverkas våra verksamheter gentemot äldre. Här hittar du tips och råd.

På den här sidan:

Råd i arbetet med äldre

Undersökningar visar att våldet i hemmet just nu ökar och äldre är ingen undantagsgrupp. De äldre är mer beroende av insatser utifrån och vi som kyrka vågar ställa frågor som ingen annan vågar. På det sättet kan vi bryta utsattheten och ensamheten. Här är några tips om du behöver stöd i ditt arbete med att nå äldre och utsatta:

• Skapa telefonlistor över de som sitter ensamma hemma och inte har möjlighet att ta sig ut
    • Engagera frivilliga att använda telefonlistorna och ringa runt för att samtala om vardagliga ting och fråga om det finns behov av hjälp och stöd
    • Våga ställa frågor om måendet och ensamheten.
    • Våga ställa frågor om otrygghet och rädsla.
    • Hjälpa till med handling av mat och mediciner. Se länk till MSB-avtalet längre ner för enkel hantering av inköp
    • Kontakta hemtjänst och hemsjukvård om den äldre ger sitt samtycke.
    • Kontakta eventuella anhöriga om den äldre ger sitt samtycke

Praktisk hjälp att handla och hämta ut mediciner

I och med coronaviruset behöver många äldre hjälp med matinköp och andra tjänster. Många församlingar stöttar kommunen med detta. Fram till 31 oktober genomförs det i samarbetet med MSB, SKR och fem av civilsamhälles största organisationer. Därefter kan församlingar komma överens om fortsatt arbete. Det finns församlingar som gör insatser utan överenskommelser då behovet är stort.

Läs mer om det pågående arbetet här.

Handlingshjälp med hjälp av volontärer​ i Lerum

Hjälpa äldre med det digitala

Digitala verktyg kan vara ett sätt att bryta isolering och ensamhet, men också att ta del av information. Här finns tips om hur man kommer igång.

Digitala samtalsgrupper

Svenska kyrkan Boden anordnar digitala samtalsgrupper under fyra tisdagar i december. Mötet sker via Skype där vi samtala kring ett ämne som någon av våra präster har förberett.

Våld i nära relationer

Under den period då många äldre måste stanna hemma ökar risken för våld och övergepp i deras nära relationer. SKR (Sveriges kommuner och regioner) har tagit fram råd och stöd för dig som möter detta..

Stöd vid ofrivillig ensamhet

PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna har skapat projektet Inte ensam. Uppdraget är att minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre personer.​

Tips på aktiviteter och verksamhet i församling

Dessa aktiviteter har provats i församlingar. På vissa samverkar flera församlingar.

• ​Hjälp med handling (telefontidsbeställning, handling, packning och utkörning av varor)
    • Vandrande bokcirklar
    • Promenadgrupper
    • Volontärer som ringer runt till ensamma äldre med hjälp av telefonlistor
    • Utskick av kort och brev till församlingsbor-
    • Påsar med hembakat till de äldsta i församlingen
    • Sångstunder utomhus framför äldreboenden
    • Kasse till stickcafédeltagare (med garn, mössbeskrivning, hälsning och lite choklad). Hängs på dörren, ring upp och pratar lite genom fönstret
    • Jourtelefon för äldre på bestämda tider
    • Handledning till personal på äldreboenden
    • Utdelning av ipads på äldreboenden som personalen hjälper de äldre att använda sig av
    • Kyrkbänkar på olika platser utomhus där personal sitter och tar emot spontana samtal
    • Bönegrupper på sms
    • Friluftsgudstjänster
    • Inspelning av gudstjänster och andakter som läggs ut på webbsidor och sociala medier

Bättre matvanor för äldre

En bra kost förebygger sjukdomar och demens och har uppskattats kunna spara sjukvården 1 miljard/år om äldre började äta bättre. Det som är bra för oss som möter äldre är att bjuda på något mer matigt än fikabröd. Livsmedelsverket uppmanar oss att i samtal med äldre påtala vikten av att äta ordentligt och näringsrikt.
    Här är en länk till Livsmedelsverkets sida för tips och råd.

2021-02-10