Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Webbhjälp

  Bilder och bildhantering på svenskakyrkan.se

  Här lär du dig bland annat att hämta, ladda upp och beskära bilder, samt att skapa bildspel. Du får också information om storlekar och format på bilder.

  Lägg in en bild på sidan 

  När du befinner dig på en webbsida och vill lägga in en bild, gör såhär: 

  1. Klicka på plustecknet.
  2. Välj funktionen Bild (inte att förväxla med funktionen Bilder). 
  3. Välj bild från bildbanken Ikon eller tidigare uppladdade bilder på din webbplats. Du kan filtrera listan på namn, del av beskrivningen av bilden, id-nummer eller ämnesområde. Bocka för den bild du vill använda. 

  När du har bockat för en bild öppnas bildens inställningar: 

  • Dölj bildtext – om den inte ska visas på sidan.
  • Bildtext – behåll en skriven bildtext, eller skriv en egen. Det du skriver eller ändrar i det här läget visas inte på andra sidor där den också är, eller blir, publicerad. 
  • Länk – bilden blir klickbar om du länkar den till en annan sida. 
  • Länktext – om du länkat bilden någonstans behöver du lägga till en tydlig länktext. 
  • Förändra bilden – beskär den genom att dra i ett reglage, eller ändra alternativtextens formulering. En förändrad alternativtext visas endast på den här sidan. 

  Ladda upp nya bilder

  1. För att ladda upp nya bilder, välj mellan att 
  2. klicka på Ladda upp bilder när du redigerar en sida och har klickat på plustecknet och valt funktionen Bild
  3. gå in på administrationens startsida och klicka på Bilder i vänstermenyn och därefter på Ladda upp ny bild.
  4. Välj vilken eller vilka bilder du vill ladda upp från din dator. För att ladda upp flera bilder vid ett tillfälle håller du ner ctrl-tangenten samtidigt som du markerar var och en av de bilder du vill ladda upp.
  5. Klicka på Öppna.

  Formuläret som nu visas ser olika ut beroende på om du laddar upp en eller flera bilder. Om du laddar upp flera bilder får du först fylla i de uppgifter som är lika för alla. Därefter behöver du öppna var och en av bilderna för att komplettera informationen.  

  Formulär med information om en bild.
  Formulär med information om flera bilder.
  • Rubrik. Välj ett lämpligt namn. Rubriken visas inte för webbplatsens besökare. 
  • Bildtext.  
  • Alternativ text. Kallas ibland också för alt-text och består av en mening som beskriver bilden för den som inte kan se och därför använder skärmläsare. Avsluta alternativtexten med punkt. Läs om alternativtexter på sidan Skapa tillgängliga och användbara webbsidor.
  • Fotograf. Om du inte kan uppge fotografens namn får du inte publicera bilden. Läs om upphovsrätt
  • Copyright. Fyll i om det finns begränsningar för hur bilden får användas. 
  • Webbplats. Den webbplats du befinner dig på är förvald. 
  • Lokala ämnesområden och Gemensamma ämnesområden. Ett ämnesområde gör det lätt att hitta bilden i ett senare skede.  

  Återanvänd bilder 

  En uppladdad bild kan användas på flera olika sidor. Du kan beskära bilden olika och ändra i bildtext och alternativtext. 

  Toppbilder 

  En toppbild kan visas överst på en sida. Välj toppbild genom att klicka på bildsymbolen ovanför rubriken inne på sidan.

  Kryssa i rutan med texten Förändra bilden för att fylla i alternativtext och för att eventuellt dra i ett reglage för att förstora eller förminska bilden. Om du förstorar bilden kan du sedan hålla ner höger musknapp och förflytta bilden till önskad placering inom bildrutan.

  Till höger om reglaget visas bilden i tre olika format. Så kommer den att visas för användaren, till exempel beroende på vilken storlek användaren har på sin skärm. De tre alternativen visar också hur bilden kommer att visas beroende på vilken layout du använder – artikelsida, ämnessida eller landningssida. Mitt i bilden under reglaget finns en gul liten piltavla. Den kan du förflytta till en plats på bilden som du vill ska synas i alla tre storleksalternativen. 

  Bildtext visas aldrig till toppbilder. ​

  Puffbilder 

  Läs om puffens funktion i lathunden Puffar. Lathunden beskriver också hur du kan välja och justera puffbilder. 

  Bildspel

  Se först till att ha bilder till bildspelet uppladdade på webbplatsen. För bästa möjliga bildspel bör du välja antingen liggande eller stående bilder – inte en blandning av dem. De måste tilldelas minst ett ämnesområde. Klicka på skiftnyckeln till höger om en bild för att ge den ett ämnesområde. Du kan också skapa ett nytt ämnesområde. 

  På webbsidan, där bildspelet ska visas, klickar du på plustecknet och drar in funktionen Bilder (inte att förväxla med funktionen Bild). Fyll i inställningarna under tre flikar. 

  Gå in under fliken Skapa bildspelet:  

  1. Välj från vilken eller vilka webbplatser bilderna ska hämtas. Du kan bocka i rutan för att hämta bilder från underliggande webbplatser, om du har sådana. 
  2. Välj minst ett ämnesområde. 
  3. Om du har valt flera ämnesområden ska du välja om det räcker med att en bild har ett av ämnesområdena, eller om den måste ha alla, för att den ska visas i bildspelet.  

  Gå in under fliken sortering: 

  1. Välj i vilken ordning bilderna ska visas – alfabetisk, efter publiceringsdatum, ändrat datum eller avpublicerat datum. Till höger kan du också väja alternativet Egen sortering. Du kan bocka ur en bild som du inte vill visa i bildspelet, trots att den har rätt ämnesområde.  

  Gå in under fliken visning – välj hur bildspelet presenteras: 

  Galleri - bild​

  Bilden visar hur "galleri – bild" visas.

  Tumnagel

  Galleri och tumnagel

  Bilden visar hur "galleri och tumnagel" visas.

  Bilder vid sidan av ett textblock 

  Till höger eller vänster om ett textblock på en webbsida kan du lägga in en liten bild.  

  1. Kicka på plustecknet till höger eller vänster om texten.  
  2. Välj Bild eller ladda upp en ny och fyll i information om den. I en mobil visas bilden inte vid sidan av textblocket, utan under det.

  Bildstorlekar och filstorlekar 

  Rekommenderade bildstorlekar 

  • Liggande bilder, standardformat: 1920x1280 pixlar. Bilden är stor nog för att användas överallt på webbplatsen.
  • Liggande bilder med ett höjd/bredd-förhållande på 4:3: 1920x1440 pixlar. 
  • Stående bilder: 1280x1920. Tänk på att en stående bild tar stor plats på höjden, och kräver att användaren skrollar förbi den. Därför fungerar som regel liggande bilder bättre än stående. 
  • Personalbilder till personruta eller personallista: 1920x1280 pixlar fungerar, men det räcker med en bredd på 640 pixlar.

  Om du sparar dina bilder i rekommenderad storlek, kommer de att fungera överallt. Om du laddar upp en bild som är mindre än rekommenderad, blir den oskarp i vissa lägen.

  Beroende på var bilden visas – till exempel som toppbild, stor bild, liten bild intill ett textblock eller som puffbild – beskärs den olika. Det sker automatiskt, men under rubriken Toppbilder, ovan, kan du läsa om hur du kan påverka beskärningen. 

  Bilderna beskärs också olika beroende på användarens skärmstorlek.  

  Bilder som kommer från Ikon har redan rätt bildstorlek. 

  Bildstorlekar i appen kyrkguiden och platsadministrationen

  Bilder på kyrkor som visas i appen Kyrkguiden hämtas från platsadministrationen. Bilder i appen visas alltid i kvadratiskt format. Om du använder en bild i storleken 1920x1280 pixlar, beskärs den på sidorna för att bli kvadratisk. Du kan undvika det genom att ladda upp en beskuren bild till platsadministrationen, med måtten 1280x1280 pixlar.

  Rekommenderade filstorlekar 

  Bilder ska inte vara för tunga, eftersom det kan orsaka att det tar lång tid för användarens dator eller mobil att ladda sidan. Rekommenderad filstorlek på  

  • de flesta bilder: cirka 500 kB 
  • personalbilder: cirka 200 kB.  

  Bilder som kommer från Ikon har redan rätt filstorlek.   

  Filformat

  Olika slags bilder ska olika filformat. 

  • Jpeg: foton – digitala eller inskannade  
  • Png: bilder som föreställer grafiska element, till exempel diagram eller logotyper 
  • Gif: används sällan, men fungerar också för bilder som föreställer grafiska element, till exempel diagram eller logotyper. 

  Text i bilder 

  Ibland lockas vi att lägga in text i en bild. Gör inte det eftersom det skapar flera brister i tillgängligheten: 

  • Den som har en svår synnedsättning eller är blind kan låta en skärmläsare läsa upp innehållet på en webbsida. Om text i en bild ersätter vanlig text, kan personen gå miste om budskapet.  
  • Text som ligger i bild går inte att söka på.  
  • Storleken på texten i bilden anpassar sig inte efter vilken skärm en person använder. Därför kan den bli svårläst för mobilanvändaren. 

  Bilder visas ibland uppochner

  Ibland händer det att bilder vänds uppochner eller roteras 90 grader på en webbsida. Dessa bilder är tagna med en Appleprodukt – Iphone eller Ipad. Bilden kan vara tagen när någon har hållit kameran uppochned. 

  Spara ner bilden på din dator och öppna den sedan i ett bildbehandlingsprogram, till exempel Photoshop eller gratisprogrammet Gimp. Där roterar du bilden rätt, sparar och laddar upp den på nytt i administrationen.  

  ​Vänd bilden rätt i Gimp 

  Om du använder Gimp gör du såhär: 

  1. Öppna bilden.
  2. Du möts förmodligen av en varningsruta. Klicka i så fall på Rotera. 
  3. Nu öppnas bilden uppochner eller felvänd. 
  4. För att rotera bilden rätt ska du klicka först på Bild, sedan på Transformera och därefter Rotera. Välj rätt antal grader. 
  5. När bilden är rättvänd exporterar du den som jpeg till din dator. 

  Bildpolicy 

  Ta del av Svenska kyrkans bildpolicy som består av tre delar: Vision, Metod och Bilder på webben. ​Den tredje delen, Bilder på webben, riktar sig till dig som är webbredaktör. 

  Redaktör och innehållsansvarig
  Webbgruppen , Webbhjälp
  Uppdaterad
  2021-10-15
  X
  Dokumentid: 1262335- Webid: 129951 - Unitid: 2147483318