Ett fel uppstod.

Svenska kyrkan och kriget i Ukraina

Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet, när människor drabbas av kriget.

Svenska kyrkan hjälper till med humanitärt stöd i Ukraina och i länderna runt omkring genom Act Svenska kyrkans lokala partner. Vi samarbetar internationellt, nationellt och lokalt med andra hjälporganisationer och står upp för människors lika värde.

I många församlingar görs anpassningar för att möta människors behov, när vi står inför det som väntas bli den värsta flyktingkrisen på decennier. Samtidigt behöver vi planera för långsiktig uthållighet och minskad sårbarhet. Och motverka påverkan som vill undergräva våra värderingar, skapa misstänksamhet och splittring.

svenskakyrkan.se berättar vi om Svenska kyrkans arbete för människor som tvingats fly från kriget.​

Insamling och katastrofinsatser

Act Svenska kyrkan finns på plats genom ACT-alliansen för att hjälpa människor som drabbas.

Ge en gåva

Läs om arbetet i Ukraina och hur du ger en gåva på svenskakyrkan.se/act.

Kommunikationsmaterial om Act Svenska kyrkan

Om du vill berätta vad Act Svenska kyrkan gör, finns det kommunikationsmaterial på intranätet.

Flyktingmottagande

Kriget i Ukraina gör att vi står inför det som väntas bli den värsta flyktingkrisen på decennier. Många församlingar och stift möter människor som flytt från Ukraina.

Här finns stöd och information för de församlingar som möter människor på flykt.

Exempel på vad Svenska kyrkan gör

Svenska kyrkan i Malmö förbereder sig för att möta flyktingar från Ukraina.

Länk till filmen på Vimeo.

Svenska kyrkan på plats vid Migrationsverket i Sunbyberg.

Krishantering, säkerhet och beredskap

Krishantering i Svenska kyrkan

Precis som i vardagen har vi som arbetar i Svenska kyrkan ett uppdrag när det inträffar en kris. Vi ska finnas där med själavård och diakoni. Vi ska förmedla hopp och evangelium. I vissa fall har vi också lagstadgade ansvarsområden.

Läs mer om krisberedskap- och hantering i Svenska kyrkan.

Informationssäkerhet

I oroliga tider är det extra viktigt att vara vaksam på försök till påverkan och minska sårbarheter. Svenska kyrkan höjer medvetenheten om informationssäkerheten på grund av den förhöjda hotbilden.

Lär dig mer om informationssäkerhet.

Hjälp och stöd

Låt inte oron över kriget gå över styr – debattartikel av ärkebiskop Antje Jackelén

Ärkebiskop Antje Jackelén har skrivit en debattartikel om hur vi kan förhålla oss till det som händer i världen just nu. Artikeln publicerades på Aftonbladet debatt 13 mars. Hon skriver bland annat så här:

– Bön och arbete hjälper oss med den stora oron. I sig är oro en frisk reaktion, rentav en skyddsmekanism som håller oss alerta i en farlig situation. Men oro kan även gå överstyr, så att vi lamslås och hamnar i apati eller att vi blir så stressade att vi i panik agerar kontraproduktivt.​

Läs ärkebiskopens artikel Låt inte oron över kriget gå över styr.

Ärkebiskop Antje Jackelén om kriget i Ukraina.

Länk till filmen på Vimeo.

Prata med barn om kriget

Många barn kan känna oro och rädsla när de ser vad som händer på nyheterna och på sociala medier. Här finns råd om hur du pratar med barn om krig, och information som vänder sig direkt till barn:

Böner för fred och frid

På Svenska kyrkans bönewebb kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.

Be för fred på bönewebben.

Om du är webbredaktör finns en fristående puff till bönewebben som du kan använda på församlingens webbplats.​

Information från myndigheter

På krisinformation.se finns samlad information från svenska myndigheter om vad vi vet om situationen i Ukraina just nu. Här finns även tips om vad du kan göra för att hantera oro.

Biblar på ukrainska på väg till Sverige
    Nu kan du göra en förhandsbeställning av biblar på ukrainska. Bibelsällskapet meddelar att biblarna nu är tryckta och på väg till Sverige.
    2022-06-15 11:33
    Nu kan du beställa barnbiblar på ukrainska
    Bibelsällskapet har nu fått en sändning av biblar för barn på ukrainska. Det går också att beställa biblar för barn och helbiblar på ryska.
    2022-05-13 11:43
    Lunchseminarier för dig som tar emot flyktingar från Ukraina
    Tisdag den 5 april är startdatum för en serie digitala lärandeluncher som ska ta upp allt från vad "tillfälligt skydd" innebär till det religiösa landskapet i Ukraina.
    2022-03-30 10:37
    Svenska kyrkans stöd till flyktingar från Ukraina
    På intranätet finns stöd till stift och församlingar som engagerar sig i flyktingarna.
    2022-03-21 16:47
    Svenska kyrkan och kriget i Ukraina
    2022-03-09 17:09
    Stöd och information om flyktingmottagande
    Kriget i Ukraina gör att vi står inför det som väntas bli den värsta flyktingkrisen på decennier. Nu finns en ny intranätssida med stöd och information för de församlingar som möter människor på flykt.
    2022-03-07 14:13
    Svenska kyrkan anpassar verksamheten som en följd av kriget i Ukraina
    Kriget i Ukraina drabbar många och Act Svenska kyrkan finns på plats i Ukraina och i länderna runt omkring genom ACT-alliansen. Samtidigt anpassar vi verksamheten här hemma för att vara förberedda på möjliga händelseutvecklingar.
    2022-03-04 15:06
    Var vaksam och sätt dig in i informationssäkerhet
    På grund av den förhöjda hotbilden kopplat till kriget i Ukraina är det viktigt att vi tillsammans höjer medvetenheten om informationssäkerhet. Här finns tips på hur du lär dig mer.
    2022-03-03 19:15
    Redaktionen , Aktuellt