Ett fel uppstod.

Enorma behov i världen

Foto: Sajjad HUSSAIN /AFP

[2022-07-01 15:56]

Just nu pågår många parallella katastrofer i världen som förvärrar situationen för människor som redan lever i utsatthet. De humanitära behoven har ökat kraftigt under coronapandemin och konsekvenserna av klimatförändringar och kriget i Ukraina, såväl som naturkatastrofer, slår hårt mot de allra mest sårbara. Det handlar om liv och död.

Miljoner människor riskerar att hamna i akut hungersnöd

FN varnar för att världen står inför en matkris. Människor som lever i fattigdom drabbas hårt av att tillgången på vete, gödsel och bränsle begränsas. Minst 50 länder är exempelvis beroende av Ryssland och Ukraina för 30 procent av sin veteförsörjning. Även torka och värmeböljor skapar stort lidande hos många människor runt om i världen.

Konfliktdrabbade nationer utan marginaler i Afrika, Mellanöstern och övriga Asien drabbas i dag hårt. Act Svenska kyrkans humanitära insatser pågår på flera platser i världen och genom våra lokala samarbetspartner kan vi snabbt mobilisera resurser dit de bäst behövs.

För att finansiera pågående insatser, i bland annat Afghanistan, Pakistan och på Afrikas horn där situationen är akut, vädjar Act Svenska kyrkan om gåvor både från privatpersoner och församlingar.

Mer information finns på Act Svenska kyrkans hemsida.

Exempel på hur ni kan bidra:

Ta upp församlingskollekt. Märk kollekten med Katastrofinsatser i Svenska kyrkans kollekt- och betalsystem (KOB)

Ge ett extra anslag, läs mer om anslag till Act Svenska kyrkan.

Starta en egen insamling på Facebook eller Instagram

Swisha valfritt belopp till 9001223. Ange AKUT i meddelandefältet.

Ge en gåva på Act Svenska kyrkans webbplats.

På Act Svenska kyrkans intranätssida finns mer information och material.

Sara Holmberg, Internationella avdelningen
    Ansvarig för intranätet Act Svenska kyrkan