Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Intranät Stockholms stift

  Walk for Future Stockholm

  Pilgrimsvandra och var med på en kommunikationssatsning för klimaträttvisa! Inför FN:s klimattoppmöte (COP26) i november 2021 uppmanar Svenska kyrkan alla människor, inklusive oss själva som organisation, att ta jordens klimatnödläge på allvar. Vi behöver alla ta ansvar och agera nu för att hejda den globala temperaturökningen.

  Vi måste hjälpas åt att förändra vårt sätt att leva för att uppnå noll-utsläpp av växthusgaser senast år 2050. Som en del av denna omställning uppmanar vi alla att vara en del av Walk for Future och rannsaka sina liv, staka ut en personlig färdplan och sätta sig själva i rörelse mot ett mer hållbart liv.  

  Vi vänder oss även till världens regeringar och uppmanar dem att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 °C, följa Parisavtalet och säkerställa klimaträttvisa. 

  Vad är Walk for Future?

  Walk for Future är en satsning för Svenska kyrkan att sätta klimatet på agendan och kräva klimaträttvisa inför klimattoppmötet i november 2021.

  1. Det är att anordna pilgrimsvandringar under sommaren och hösten med temat Walk for Future.
  2. Det är att få så många som möjligt att skriva under namninsamling via ACT Alliance med uppmaningar till världens beslutsfattare (som kommer att lämnas över i samband med COP26).
  3. Det är att sprida information och kunskap om klimatkrisen.   

  Hur går det till?

  • Varje församling/pastorat rekommenderas att anordna egna pilgrimsvandringar med temat Walk for Future.
  • Varje församling/pastorat rekommenderas även att anordna aktiviteter som uppmanar till att skriva under ACT:s namninsamling (det kan man göra på en vandring, i sociala medier, i lokaltidningar, församlingens hemsida, nyhetsbrev, aktiviteter med ungdomar/vuxna och andra initiativ).
  • Sprid gärna material om klimatfrågan och hur man kan minska sin egen påverkan (det kan man göra på en vandring, i sociala medier, i lokaltidningar, församlingens hemsida, nyhetsbrev, aktiviteter med ungdomar/vuxna och andra initiativ). Se tex sociala medier material som kommer snart på denna sida. 

  (För kännedom, Linköpings-, Lunds- och Växjö stift kommer att anordna en längre vandring med start i Vadstena den 18 juli med mål Glasgow i november https://walkforFuture.se/)

  Vad Stockholms stift bidrar med: 

  • ACT:s namninsamling, klimatfakta och egna åtgärder man kan göra som person är publicerad på https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/walk-for-future 
  • Material om klimatfrågan och egna åtgärder som kan publiceras på sociala media som Facebook och Instagram. Ladda ner här.
  • Boken Walk for Future från Vadstenas stora vandring, innehåller klimattips, böner, texter. Två exemplar skickas ut till alla församlingar och pastorat inom Stockholms stift som sommarpresent. Du beställer flera genom att skicka ett e-post till pilgrimscentrum@svenskakyrkan.se. Uppge hur många böcker du vill ha samt leveransadress. (PRIS 55 KR + Porto. 20% Rabatt vid köp av 8 böcker eller fler) 
  • En minikurs om att leda pilgrimsvandringar erbjuds digitalt den 2 september kl 9-12, anmälan till höger på sidan.
  • Här finner ni material från ACT, till exempel ett naturbingo för barn

  Vad är COP26?

  Storbritannien är värd för FN:s 26:e klimatkonferens (COP26) i Glasgow den 1-12 november 2021. COP26-toppmötet kommer att samla världsledare för att åta sig att påskynda globala klimatåtgärder och för att jobba mot Parisavtalets mål och FN:s ramkonvention om klimatförändringar. https://ukcop26.org/  

  Tänk på att:

  • se till att ACT:s namninsamling skrivs under av så många som möjligt, inklusive all personal och förtroendevalda
  • involvera fler i församlingen, till exempel Svenska kyrkans unga och ungdomsgrupper i vandringar och namninsamlingar
  • bjuda in miljö- och klimatministern Per Bolund, riksdagspolitiker eller en kommunalpolitiker till er vandring (om ni vill, hör av er till oss på stiftet för hjälp/stöd)
  • involvera lokalföreningar/grupper som till exempel Naturskyddsföreningen, Scouterna och Friluftsfrämjande
  • involvera kommunikatörer för att sprida information om klimatfrågan på er hemsida och i sociala medier
  • namnge era pilgrimsvandringar med ”Walk for Future”
  • på webben, tagga in era pilgrimsvandringar med ämnesområdet: ”pilgrim” och ”pilgrimsvandring”
  • meddela Elsa Levinson på stiftskansliet om allt ni planerar anordna. Då kan vi sprida och visa det som goda exempel till andra församlingar/pastorat som inte ännu beslutat vad de ska anordna kopplat till Walk for Future elsa.levinson@svenskakyrkan.se

    

  Det vandras för fullt!!!

  Nedan kommer några exempel på vandringar som sker. 

  Bromma församling anordnar så att man kan vandra enskilt eller tillsammans under oktober månad. Läs mer här

  Skarpnäcks församling har vandring varje vecka med temat Walk for Future. Läs mer i artikeln av Mitti  

  Gustavsberg-Ingarö församling  och Värmdö församling har en gemensam pilgrimsvandring 10 oktober på Tacksägelsedagen. Då kommer troligt unga ledare o/e konfirmander med från båda församlingarna. 

  Domkyrkokontraktet har pilgrimsvandring 2 dagar 11-12 september. Dag 1 från St Jacobskyrka - Hellasgården och dag 2 Hellasgården- Tyresö Pilgrimscentrum. ​

  Österåkers pastorat har vandring mellan Roslags-Kulla kyrka och Ljusterö kyrka den 18 september. 

  Sundbybergs församling ska den 19 september vara med på stjärnvandringen med start i Jakobs kyrka och sen gå mot Sundbyberg. 

  Sollentuna församling hade tema: Walk for future och vandrade på sin personaldag 8 juni. 

  ​Botkyrka församling har torsdag 22 juli anordnat en pilgrimsvandring för klimaträttvisa. Vandrade från Tumba kyrka till Botkyrka kyrka.

  Redaktör och innehållsansvarig
  Elsa Levinson, Häftstiftet
  Uppdaterad
  2021-10-15