Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Kommunikation

  Digitala gudstjänster och andakter

  Om juridik, teknik, innehåll, kanalval och kollekt vid digitala gudstjänster.

  Digitala gudstjänster samlar många besökare. Vi når målgrupper som av olika skäl inte kan eller vill ta sig till kyrkan.

  På svenskakyrkan.se syns de digitala gudstjänster som församlingar lagt in i kalendern.

  På den här sidan finns information om vad du behöver tänka på när du arrangerar och sänder digitala gudstjänster. Det handlar till exempel om

  Juridik vid digitala gudstjänster

  Samla in samtycken från alla medverkande och ha koll på upphovsrätten för text och musik. Det gäller oavsett om du väljer att sända live eller om du spelar in och publicerar på webben senare.

  Om det saknas samtycken kan ni behöva betala böter. Ni riskerar också upprörda och besvikna medverkande och upphovspersoner. 

  Skapad:2020-03-17 23:30:00

  Tänk på GDPR innan du börjar spela in en gudstjänst eller andakt.

  Läs om GDPR vid inspelning av gudstjänster och ladda ned samtyckesblankett.

  Skapad:2020-04-01 11:21:00

  Håll koll på upphovsrätten vid digitala sändningar. Samma regler gäller oavsett kanal och oavsett om sändningen sänds live eller läggs ut efteråt. Stim-licenser gör det möjligt att sjunga och spela skyddad musik både i sociala medier och på webben.

  Läs mer om upphovsrätten och stim-licenser.

   

  Skapad:2020-04-01 10:29:00

  Sändningar via webb och sociala medier, så kallad webb-tv, som riktas till allmänheten ska registreras om de är direktsändningar eller uppspelningar av material på en tid som bestäms av sändaren. 

  Såhär gör du för att registrera era live-sändningar.

  Välj rätt kanal

  En digital gudstjänst eller andakt handlar inte bara om teknik. Innehållet behöver också anpassas. Fundera på vad ni vill med sändningen och anpassa innehåll och längd efter målgrupp och kanal.

  Håll det enkelt och börja med att testa i liten skala. Ibland räcker det kanske med en kort reflektion eller en bön på församlingens Facebook-sida.

  Här följer en lista med de vanligaste kanalerna och vad du behöver tänka på. Syftet med sändningen avgör vilken kanal som passar bäst.

  svenskakyrkan.se

  Oavsett om sändningen är live eller inspelad krävs en stim-licens för webbplatsen om ni vill använda musik skyddad av upphovsrätten. Stim-licensen för Svenska kyrkans webbplatser registreras gemensamt via nationell nivå som också betalar. Behöver du en stim-licens? Mejla redaktionen@svenskakyrkan.se

  Live-sändning på webben

  Inspelat material på webben

  • Kräver samtycke
  • Kräver egen stim-licens
  • Laddas upp som media och infogas som "intern media". Filen kan vara max 2 GB.
  • Filer från webben kan spridas vidare i sociala medier.

   Att lägga inspelat material på webben är ett bra sätt för att samla ett arkiv av "veckans andakter" eller populära doppsalmer som församlingens kör sjungit in.

   

  Lägg in alla sändningar i kalendern

  Kom ihåg att lägga in alla sändningar i kalendern, oavsett om de är förinspelade eller sänds live. För att det ska bli lättare för besökare att hitta det de är intresserade av, tagga sändningen med händelsetyp (till exempel Musik och kör eller Gudstjänst och mässa) och lägg till ordet digital i rubriken.

  Du som använder Eniac/Aveny eller Sharepoint kan också tagga kalenderhändelser med det gemensamma ämnesområdet Digital aktivitet​.

  Facebook

  Att sända en vanlig gudstjänst i sin helhet via sociala medier är sällan en bra idé. En andakt på till exempel Facebook bör vara cirka 15-60 sekunder eller 3-8 minuter. Det passar både Facebooks algoritmer och människors koncentrationsförmåga.  

  Det är en utmaning att  förkorta och formulera på ett tydligt sätt. “Tänk ut vad du vill säga, säg det och säg inte mer” är en bra regel.  

  Det kan kännas lite stumt och obekvämt att hålla i en andakt framför en kamera. Vi är vana vid att kunna samspela med dem vi pratar till och se deras reaktioner. Därför är det viktigare än man tror att den som står bakom kameran tydligt visar att den lyssnar och deltar i andakten.  

  Glöm inte kommentarsfältet

  Tänk in kommentarsfältet när du skapar digitala rum för bön och andakt. Om själva sändningen är predikstolen så är kommentarsfältet kyrkkaffet. Det är här vi kan uppmuntra, bekräfta och prata med varandra. 

  Fler tips för dig som ska sända live i sociala medier.

  Facebook tar ibland bort inlägg

  Facebook har flaggat för att det från och med 1 oktober 2020 mer aktivt tar bort inlägg av typen musikvideos. Hur/om det påverkar inlägg från Svenska kyrkan vet vi ännu inte. Men vi vet att Facebook även tidigare tagit bort inlägg med musikinslag med hänvisning till upphovsrätten.

  Det finns alltså alltid en risk att material med musikinslag tas bort.Se till att kontaktuppgifterna för ert konto är aktuella så att ni säkert får information från Facebook om det blir aktuellt. 

  Läs mer om upphovsrätten på Facebooks egna sidor.​

   

  Live-sändning på Facebook

   

  Inspelat material på Facebook

  • Kräver samtycke
  • Tänk på upphovsrätten
  • Facebook ansvarar för stim-licensen och anger förutsättningarna för musik på plattformen i sina användarregler.


   

  Lathund för livesändning via Facebook

  Skapad:2020-11-20 11:10:00

  Lathunden kommer från Kicki Holmberg, kommunikatör i Håbo pastorat.

  Ett tips är att laminera lathunden och sätta fast den i de stativ som används för livesändningar via Facebook.

  För att lathunden ska fungera måste den som använder sin mobil för sändningen vara redaktör på den Facebooksida som sändningen görs ifrån. Lathunden fungerar både för android och iphone.

  Håbo pastorat använder i nuläget två olika mikrofonlösningar:

  Youtube

  Sändningar via Youtube lämpar sig för inspelningar som ska leva länge, till exempel andakter, samtal eller sångstunder. Sändningar via Youtube är ofta lätta att hitta av Google – men Youtube kan även användas för riktade inspelningar för till exempel ålderdomshem eller barngrupper. Välj att begränsa spridningen istället för att göra länken publik.

  Live-sändning på Youtube

  Inspelat material på Youtube

  • Kräver samtycke.
  • Tänk på upphovsrätten.
  • Youtube ansvarar för stim-licensen och anger förutsättningarna för musik på plattformen i sina användarregler.

  Teknik

  Det finns många sätt att lösa en livesändning eller inspelning. Det enklaste är med en mobiltelefon. För större evenemang kan det vara värt att ta hjälp av en firma som arbetar med livesändningar. Det behöver inte vara alltför dyrt med en enkel lösning. Du bestämmer själv var du vill lägga ribban.

  Här är några generella tips:

  • Att live-sända via sociala medier är betydligt enklare än via webben, där det är enklare att spela in och publicera i efterhand. 
  • Långa inspelningar med mobilen blir sällan bra. 
  • Tänk på ljudet, det är viktigt.  
  • Texta för att öka tillgängligheten.
  • Testa alltid tekniken innan sändning. 

  Filma med mobilen

  Sändningar vid kyrkliga handlingar

  För digital närvaro vid begravning, konfirmation, vigsel eller dop rekommenderar vi i första hand privata uppkopplingar till anhöriga som inte kan närvara. Försök att stötta så gott det går med till exempel teknisk support och tillgång till wifi.

  Är det församlingen som erbjuder en digital lösning är det församlingen som är ansvarig för samtycken andra juridiska frågor. Live-sändningar behöver inte registreras i de fall då det rör sig om en sändning till en begränsad skara (och inte till allmänheten) via en "hemlig" eller lösenordsskyddad länk. Ni behöver inte heller beakta upphovsrätten i de fall det rör sig om sändningar till en begränsad skara.  

  Råd för församlingar som erbjuder digitala begravningsgudstjänster.

  Kollekt vid digitala gudstjänster

  Kollekten är en del av gudstjänsten och ska ingå när så är möjligt, också vid digitala gudstjänster. Vid huvudgudstjänsten ska kollekt tas upp, om inte särskilda skäl talar emot det. Vid övriga församlingsgudstjänster får kollekt tas upp, se 17 kap. 11 § kyrkoordningen.

  Om församlingen beslutat att huvudgudstjänsten (eller en gudstjänst på huvudgudstjänstens plats) ska sändas digitalt, är huvudregeln att kollekt ska tas upp. Att göra andra insamlingar men inte ta upp kollekt saknar stöd i bestämmelser.  

  Många verksamheter som fått kollekt beviljad, är ekonomiskt beroende av dessa medel. Kollekt tas upp till fastställda ändamål för riks- och stiftskollekter och i övrigt enligt kyrkorådets eller församlingsrådets beslut. Kyrkorådet behöver även fatta beslut om hur medel som samlas in på annat sätt än kontant ska hanteras, inom ramen för de möjligheter som bestämmelserna om kollekt ger.  

  En möjlighet att ta upp församlingskollekt är att skaffa ett Swish-konto för församlingskollekten. ​

  Gudstjänster som sänds digitalt och kollekt - PM från Rättsavdelningen, kyrkokansliet (pdf, 269 kB)​.​

  Redaktör och innehållsansvarig
  Redaktionen Kyrkokansliet, Kommunikation
  Ansvarig för intranätet Kommunikation
  Redaktionen Kyrkokansliet, Kommunikation
  Uppdaterad
  2021-10-06
  X
  Dokumentid: 1485980- Webid: 21464 - Unitid: 2147483526