Ett fel uppstod.

Svenska kyrkan – En hållbar investerare i världsklass

[2019-09-24 16:09]

Svenska kyrkans kapitalförvaltning finns med på den prestigefyllda listan Leaders group 2019 med investerare som är extra framstående på hållbara investeringar.

Det innebär en plats bland de tio procent av världens kapitalägare som är ledande inom hållbara investeringar i hård konkurrens med de största investerarna. På listan som sammanställs av PRI (Principles of Responsible Investment) finns de 10 procent av PRIs kapitalägare som är ledande inom ett ”ansvarsfullt inventeringsarbete för att välja, utse och bevaka externa förvaltare” för noterade och onoterade bolag. Svenska kyrkan är i gott sällskap av framstående investerare som till exempel Allianz, Church of England, svenska Swedfund International och tre av de svenska AP-fonderna (AP1, AP2 och AP6).

– Det är väldigt roligt att få en så tydlig bekräftelse på att vårt arbete med hållbara investeringar håller en hög nivå. Särskilt roligt är det att tillhöra de tio procent bästa i världen på investeringar i hållbara börsbolag. Speciellt med tanke på att det är i konkurrens med gigantiska pensionsförvaltare. Vi i Svenska kyrkan kan alltså göra stor skillnad även som en mindre spelare, säger Gunnela Hahn som är expert på hållbara investeringar.

PRI är en inflytelserik och tongivande samarbetsorganisation för finansbranschen som samlar drygt 2300 stora investerare som sammanlagt förvaltar runt 85 biljoner dollar i finansiellt kapital. Av de 300 största kapitalägarna i världen är 52 procent med i PRI. Av de 500 största kapitalförvaltarna har 40 procent skrivit under PRIs principer om att främja hållbarhet i sina investeringar.

Läs mer om listan Leaders group 2019.

Fakta

• Det finansiella resultatet för nationell nivå 2018 blev 142,9 miljoner kronor, vilket motsvarar en avkastning på 1,8 procent.
    • Svenska kyrkans nationella nivå hade i slutet på 2018 ett kapital på nästan 8,3 miljarder kronor.
    • Den genomsnittliga avkastningen har varit 8,4 procent per år under den senaste tioårsperioden.

Läs årsrapporten om våra hållbara investeringar.

Rickard Källgren, Aktuellt
    Skapad