Ett fel uppstod.

Act Svenska kyrkan

Insamlingstips för Fasteaktionen

Denna sida uppdateras kontinuerligt med nya tips inför Fasteaktionen.

Dela lika

Vårdagjämningen, när dag och natt är lika långa, är ett till­fälle att uppmärksamma att resurser är orättvist fördelade. Tillsammans skapar vi en rättvis värld där människor kan leva i trygghet.Vi delar samma himmel och samma rättigheter. Vi är varandras medmänniskor, men vi delar inte lika på jordens resurser. I år infaller vårdagjämningen en fredag men bjud in till aktiviteter såsom loppisar, basarer, Livslopp och dörrknackningsaktiviteter under hela veckan.

Sälj pins för en rättvis värld

Budskapet är Tillsammans för en rättvis värld och vi säljer dem i förpackning om två och två för 40 kronor. Tanken är att köparen delar med sig och ger en pin vidare till en vän – på så sätt sprids budskapet och fler får möjlighet att bidra.

Dela ut fastebössan

För att samla in gåvor till Fasteaktionen, kan ni dela ut fastebössan till hushåll, barngrupper och kyrkobesökare, så att de kan samla in i sina sammanhang. Fastebössan är en välkänd symbol som många förknippar med fasteaktionen. Bössan har också en QR-kod som gör det enkelt att ge via Swish.

En sida på bössan är blank för att både barn och vuxna ska kunna rita eller skriva något om sina tankar kring att dela med sig. Gör gärna en utställning av bössor med text och bilder under fastan och lyft fram de bössor ni fått in i Palmsöndagens gudstjänst.

Digital fastebössa

På Act Svenska kyrkans Facebooksida finns den traditionella fastebössan som  en digital bössa. På så sätt kan vi nå dem som inte kommer till kyrkan men ser oss via Facebook. Tillsammans kan vi fylla bössan, genom gåvor i pappbössan, Swish och på Facebook!

Dela ut kampanjfoldern

Sprid information om vår fasteaktion genom att dela ut kampanjfoldern som berättar om att vi alla har rätten att leva i trygghet och säkerhet, i frihet från våld. Dela ut kampanj-foldern i kyrkan men också till hushållen i din församling. Foldern passar också för aktiviteter som t ex bössinsamling och dörrknackning.

Livsloppet

Arrangera Livsloppet i din församling och ta en avgift på 20 kr per vuxen deltagare. Livsloppet består av tio frågor som handlar om Fasteaktionens tema, rätten att leva i frihet från våld. Frågorna sätts upp som en tipspromenad för barn och vuxna. Det finns barnfrågor och uppdrag riktade till yngre deltagare.Nytt för i år är att du laddar ned startkortet här och använder aktivitetsaffischen s Här hittar du affischer, startkort, frågor och svar.

Sälja bröd

Brödet är symboliskt under fastan. Använd gärna dekalerna med budskapet Tillsammans kan vi göra skillnad och sätt på brödpåsar annat ni säljer till förmån för Act Svenska kyrkan under Fastaktionen.

Klädbytardag

Arrangera en klädbytardag där människor kan lämna in och ta med kläder. Fungerar både för barn- och vuxenkläder. Se till att det som lämnas in är helt och rent. Sälj kaffe och fikabröd under dagen.

Insamlingstips Sociala medier Annonser & banners Text, bilder, affischer Gudstjänst & andakt Filmer & bildspel Barn & ungdom Rapportera resultat
    Maria Åslund, Internationella avdelningen
    Ansvarig för intranätet Act Svenska kyrkan