Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Webbhjälp

  Lathund för bilder och bildhantering på intranätet

  I den här lathunden får du lära dig hur man laddar upp en bild som sedan kan användas på din webbplats. Här finns också rekommenderade storlekar på bilder och tips på redigeringsprogram.

   

  Ladda upp en bild till verktyget

  I administrationen, klicka på Bilder i vänstermenyn.  Klicka därefter på Lägg till bild.

  Hitta bilden på i din dator, markera den eller de bilder (genom att hålla Ctrl-tangenten nedtryckt när du klickar på flera) du vill ladda upp och klicka på OK i dialogrutan. Bilden laddas då upp till verktyget.

  I formuläret som öppnas ser du de bilder som laddas upp till vänster (markerat med 1 i bilden nedan).  Har du behörighet till mer än en webbplats ser du vid 2 i bilden nedan till att rätt webbplats är vald. 

  Är det samma fotograf för samtliga bilder kan du lägga in det här, annars får du vänta tills du sparat, som du gör vid 4 i bilden nedan).  Då kan du öppna upp redigeringen för varje enskild bild.

  Bildens innehåll

  När du sparat en enskild bild eller öppnat upp en efter att ha sparat flera kommer du till en flik i administrationen för innehåll (se bilden nedan).  Bilden visas i sin helhet i redigeringsfönstret.  I listen ovanför bilden kan du rotera och beskära din bild. Vid visning av sidan anpassas bilden utifrån besökares skärm.  

  För bästa möjliga bildresultat bör du redigera din bild till önskad storlek och ladda upp den beskuren och klar.  Kvalitén på bilderna blir då mycket bättre.  

  Skriv in bilden rubrik i fältet (markerat med 1 i bilden ovan) och dokumentera vem som tagit bilden (2 i bilden ovan).  Var noga med att alltid ange fotograf.

  Bildtexten är viktig av flera anledningar.  Dels kan du välja att visa den på sidan för att förklara hur bilden hänger ihop med texten.  Från och med uppgraderingen i mars 2014 är det också den som visas som alt-text, alltså det som visas när du håller musen över en bild eller bilden av någon anledning inte syns på sidan.

  Publiceringsalternativ

  Under denna flik kan du som har behörighet till flera webbplatser välja vilken av dem som bilden ska höra till (markerat med 1 i bilden nedan). 

   

  Du som laddar upp en bild på intranätet kan också välja om bilden ska finnas tillgänglig med eller utan begränsning.  Läs mer om spridningstyper här.

  Grundinställningen är att bilden publiceras det ögonblick du väljer att göra det.  Vill du däremot justera precis när den ska bli tillgänglig ändrar du själv i publiceringsdatum (markerat med 3 i bilden ovan).  Här kan du också välja om du vill att bilden ska avpubliceras vid något speciellt datum och klockslag.  Markerar du inget här fortsätter bilden att vara publicerad tills vidare.  

  Ämnesområden

  Din bild kan alltid kopplas till ett ämnesområde.  De lokala ämnesområdena (1 i bilden nedan) hänger ihop med vilken webbplats/intranät du valt.  De gemensamma (2 i bilden nedan) är samma för alla.

  Ämnesområdena kan bland annat vara användbara när du skapar bildspel.  Läs mer om hur du gör ett bildspel här.  Du kan också sortera på ämnesområde i administrationen och då göra det mycket lättare att hitta bland dina bilder. 

   

  Klicka på Spara och godkänn, och därefter på OK.

  Bilden är nu uppladdad och kan användas på er webbplats.

  Redaktör och innehållsansvarig
  Per Hård af Segerstad, Kyrkokansliet
  Uppdaterad
  2021-10-04

  Andras kommentarer:

  • Gustaf Hellsing  2019-11-21 13:44 Anmäl kommentar

   iResize verkar inte finnas kvar. Länka i stället till https://resizeimage.net/ Enkel och gratis tjänst

  X
  Dokumentid: 108181- Webid: 129951 - Unitid: 2147483318