Ett fel uppstod.

Överklagandenämnden

Beslut 2020/30

Beslutsprövning; nu fråga om verkställighetsförbud

Svenska kyrkans överklagandenämnd
    Meddelat 2020-10-20
    57 kap. 16 § kyrkoordningen

YRKANDE M.M.

F har överklagat stiftsstyrelsens beslut att ge vice ordföranden C i uppdrag att företräda stiftsstyrelsen i förhandlingar med biskop A angående en överenskommelse om anställningens upphörande och villkoren i samband med detta, att om en överenskommelse inte uppnås verkställa uppsägning av biskopens anställning samt att i övrigt vidta de åtgärder som föranleds av uppdraget. F har yrkat att Svenska kyrkans överklagandenämnd ska upphäva stiftsstyrelsens beslut att avsluta As anställning med förhandling eller uppsägning och såvitt nu är i fråga, begärt att Överklagandenämnden ska besluta om verkställighetsförbud.

Till stöd för sitt överklagande har F anfört två principiella grunder; att ärendet inte har beretts på ett rättssäkert sätt och att stiftsstyrelsen inte äger behörighet att avsluta biskops anställning.

Stiftsstyrelsen har yttrat sig i frågan om verkställighetsförbud.

Överklagandenämnden har tagit del av uttalande av Svenska kyrkans biskopsmöte den 8 oktober 2020.

Svenska kyrkans överklagandenämnd (Johan Munck, Esbjörn Särdquist, Caroline Krook, Torgny Werger och Britt Louise Agrell) anförde i beslut den 20 oktober 2020 följande.

Även A har överklagat stiftsstyrelsens beslut, se Överklagandenämndens ärende ÖN 2020/37. Nämnden har i det ärendet förordnat att stiftsstyrelsens beslut i överklagade delar tills vidare inte ska gälla, se beslut nr 29/2020. Det finns mot den bakgrunden inte anledning att pröva Fs begäran om verkställighetsförbud.

Överklagandenämndens beslut: Fs begäran om verkställighetsförbud föranleder inte någon åtgärd.
    Sökord: Beslutsprövning. Verkställighetsförbud.
    Ärendenummer: ÖN 2020-36